Završena Kolonija umetnica Vranja 2018, radovi kao poklon Narodnom muzeju i Gradu, gošća i iz Kanade

Završena Kolonija umetnica Vranja 2018, radovi kao poklon Narodnom muzeju i Gradu, gošća i iz Kanade

Kolonija umetnica Vranje nije feministička kolonija, već smo hteli da se razlikujemo od drugih koje postoje u Srbiji, da napravimo nešto novo i vidimo kako će da izgleda saradnja između samih žena, jer mislim da one možda više komuniciraju i da će preneti utiske o Vranju, rekao je Nikola Stojanović Ston, predsednik Udruženja likovnih umetnika ʺAtelje K-33ʺ iz Vranja koje je organizovalo i realizovalo Koloniju umetnica Vranje 2018.

Završena je petodnevna kolonija na kojoj je svaka od šest umetnica imala prezentaciju ili radionicu tehnike koju je koristila u svom radu, a tokom koje je, prema rečima organizatora, nastalo šest slika na platnu, jedan mozaik, dva crteža velikog formata i pet akvarela.

ʺJedan broj nastalih dela ostaće u vlasništvu Narodnog muzeja Vranje, dok će drugi deo radova pripasti Gradu, kao poklon Udruženja. Početkom septembra biće otvorena izložba radova nastalih na Kolonijiʺ, rekao je Stojanović za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

Predsednik Udruženja likovnih umetnika ʺAtelje K-33ʺ dodao je da je ovo prva njihova kolonija i prvi projekat koji realizuje.

Vranje je ovom prilikom ugostilo umetnice iz različitih krajeva Srbije, kao i jednu poreklom iz Sarajeva koja živi i radi u Kanadi.

ʺSvih šest umetnica je radilo, odnosno stvaralo u Vranju, što se vidi i na njihovim slikama. Recimo, Šapčanka Jovana Stojanac radila je akvarele, a na jednom se baš nalazi prikaz Vranja, odnosno ulice koja je nju privuklaʺ, izjavio je Stojanović.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem dela, ali i izrazio žaljenje vremenskim uslovima koji su omeli učesnice, budući da je, pored male sale Galerije Narodnog muzeja Vranje, bilo planirano da se kolonija održava i na otvorenom.

 

Dunja Sirmium, umetnica koja se na zatvaranju kolonije Vranjancima predstavila tehnikom kojom se bavi godinama – mozaikom, rekla je da je prvi put u Vranju i dodala da se rado odazvala pozivu organizatora.

ʺLepota mozaika se ogleda u samom stvaranju i u njegovom večnom trajanju. Kao tehnika zahteva puno energije, fizičkog rada, psihičke spremnosti i to je lepa tehnika za unutrašnju i spoljašnju dekoraciju prostoraʺ, istakla je Sirmium.

Priznala je da je srećna što se mnogi umetnici opredeljuju za ovu tehniku, rekavši da u Srbiji postoji mogućnost izlaganja mozaika, iako su umetnici inače ograničeni materijalom kojim mogu da rade.

 

Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja, u ime rukovodstva Grada zahvalio se učesnicama i iskazao zadovoljstvo što grad od njih dobija neke radove kao trajnu uspomenu.

ʺNadam se da ste zadovoljne, kao i Grad Vranje što vas je ugostio. Sve ovo je organizovano zahvaljujući mladim ljudima punim entuzijazma, verujem da će ova kolonija postati tradicionalna i da ćete iz Vranja odneti pozitivne utiskeʺ, rekao je Tričković.

Kolonija je podržana na javnom konkursu (su)finansiranja projekata iz kulture za 2018. godinu koji je raspisao Grad Vranje.

 

Na raspisanom konkursu, kako se navodi u najavnom pismu upućenom medijima, od 37 prijava tročlana selekciona komisija odabrala je šest učesnica: Jovanu Stojanac (1992, Šabac), Milicu Bjelanac (1960, Zrenjanin), Katarinu Novaković (1990, Leskovac), Dunju Sirmium (1984, Sremska Mitrovica), Draganu Kuprešanin (1982, Beograd) i Nedu Laketić Šoć (Sarajevo) koja živi i radi u Kanadi.

Projekat je realizovalo Udruženje likovnih umetnika ʺAtelje K-33ʺ u saradnji sa Narodnim muzejem, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.