Zamenik ambasadorke Australije u Vranju:   O nasilju nad ženama

Zamenik ambasadorke Australije u Vranju: O nasilju nad ženama

Glen Morison, zamenik NJ.E. ambasadorke Australije Džulije Patriše Fini, boravio je u Vranju na predstavljanju projekta "SOS telefon i kutak za devojke", u sklopu kojeg je održano 14 radionica u sedam srednjih škola u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici,

a na kojima je više od 300 devojaka imalo priliku da se upozna sa svim aspektima nasilja nad ženama.

Morison je istakao da Ambasada Australije već dugi niz godina sprovodi program podrške nevladinim organizacijama i na taj način se povezuje sa lokalnim zajednicama u Srbiji kroz program direktne pomoći.

"U Vranju smo podržali jedan veoma važan projekat koji se tiče edukacije žena i devojaka, ne samo iz Vranja nego i iz Pčinjskog okruga. A projekat se odnosi na to kako da bolje razumeju, prijave i kako da se uopšte bore sa nasiljem nad ženama", rekao je Morison.

On je naveo da napori koji se ulažu da se suzbije nasilje nad ženama, Australija ne sprovodi samo u Australiji, nego i sa partnerima širom sveta.

"Naše mišljenje je da je ovo izuzetno uspešno sproveden projekat, u mnogim aspektima. Sve čestitke Vranju, Komitetu za ljudska prava, SOS liniji i svim devojkama koje su učesnici ovog projekta", kazao je Morison.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić  rekao je da treba naći način da se protiv nasilja borimo, a da ovaj projekat pomaže podizanju svesti kod ljudi i uspostavljanju mehanizama za borbu protiv nasilja, pre svega nad ženama, ali i jačim polom.

"Tema današnjeg sastanka je rodna ravnopravnost i nasilje nad ženama i svi aspekti ove negativne društvene pojave. Nasilje nad ženama nije nešto što bi se uklopilo u sistem vrednosti našeg naroda, ali je ono, kao globalni problem, zastupljeno u svim delovima sveta", opomenuo je Antić.

U svečanoj sali zgrade Načelstva održan je jednoipočasovni skup na kojem je bilo reči o nasilju nad ženama i načinima prevencije i edukacije ljudi.

Glen Morison je preneo svoja iskustva i primere dobre prakse iz rodne zemlje, u oblasti rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja nad ženama, a dogođaju su prisustvovale i devojke učesnice projekta "SOS telefon i kutak za devojke", gradski većnici Dejan Ivanović i Danijela Milosavljević, kao i zamenik gradonačelnika Nenad Antić i predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković.

Projekat je realizovao Odbor za ljudska prava Vranje koji vodi Suzana Antić Ristić, u saradnji sa austarlijskom ambasadom.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.