Zbog bahatosti poslanika, trudna spavala na parketu

Zbog bahatosti poslanika, trudna spavala na parketu

 

Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Nenad Mitrović iz Krševice, sela u Opštini Bujanovac, tužio je prošle godine vanbračnu ženu, Sanju Stojanović za smanjenje alimentacije, maloletnoj S.S iz Bujanovca. Reč je o još jednom u nizu sudskih procesa izmedju Mitrovića i Stojanovićeve, koji se vodi u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bujanovcu.

Sanja se obratila portalu Kolalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS), sa namerom da obelodani sve nedaće koje je doživela od kada je ostala u drugom stanju sa Nenadom Mitrovićem, tadašnjim poslanikom Srpske radikalne stranke (SRS) i odbornikom u Skupštini opštine Bujanovac.

Sanja Stojanović i Nenad Mitrović upoznali su se 2005. godine. Zasnovali su vanbračnu zajednicu i započeli zajednički život na relaciji Vranje-Beograd, gde su boravili u iznajmljenim stanovima u oba grada. Sanja je bila zaposlena kod rođenog brata u privatnoj firmi DOO “South roud” u Bujanovcu, gde je imala pristojnu platu, dok je Nenad Mitrović, bio narodni poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije I odbornik u Skupštini opštine Bujanovac. Stojanović kaže, da su živeli lepo, voleli se I poštovali. Sanji je odobren stambeni kredit na 20 godina otplate, i ovaj par se uselio u stan površine100 metara kvadratnih. Zajedno su ga opremili savremenim i skupim nameštajem. Na ovu investiciju su se odlučili nakon što je Sanja operisana od kancera na grliću materice:

“Želeli smo da živimo zajedno, pre svega zbog mog ozbiljno narušenog zdravstcenog stanja, jer mi je u januaru 2006. godine, otklonjen kancer na grliću materice. Lekari su mi savetovali da ne ostajem u drugom stanju, jer bi to bila visoko rizična trudnoća”, počinje svoju životnu priču za portal Koalicaja za transparentnost juga Srbije (KTJS), Sanja Stanković.

Dok se Sanja oporavljala od operacije, njen partner je bio opterećen tekstovima I prilozima u medijima, jer se nalazio na vrhu liste poslanika koji su za putne troškove dobijali od Skupštine Srbije pozamašnu sumu novca. Tada su i počeli problemi i nesuglasice među vanbračnim partnerima:

“I pored lekarskih saveta, ostala sam u drugom stanju, odlučna da uprkos riziku održim trudnoću, i donesem na svet dete. Vera u sebe, i želja da i ako izgubim život, ostavim naslednicu ili naslednika, bili su jači od mene. Jedan događaj, međutim, urezan mi je u sećanje i pamtiću ga dok sam živa.Sa Nenadom sam iz Bujanovca pošla na ginekoloski pregled u Vranje. Bila sam presrećna, misleći da se i moj partner raduje što ćemo dobiti bebu, ali sam se prevarila”, kaže ova samohrana majka.

Dodaje da ju je rečenica koju je čovek koga je neizmerno volela, jako povredila. Pred polazak u Vranje, Mitrović se obratio Sanji rečenicom:

Čak i da se utvrdi da si u drugom stanju, sumnjam da je dete moje. Ti u ordinaciju ulaziš sama i nešto “muljašsa doktorom”, rekao joj je ljutititim I uvredljivim tonom poslanik Mitrović.

Netrpeljivost izmedju Sanje I Nenada, postala je nepodnošljiva. Kako naša sagovornica kaže, njen partner je retko boravio u stanu i sve češće je odlazio kod roditelja u rodnu Krševicu. Nakon Mitrovićeve izjave da je nameštaj njegov, prestali su da komuniciraju:

“Spavala sam na podu, jer je krevete kupio on, a bila sam u drugom stanju. Kupila sam ležaj za sebe, i mislila samo o detetu koje ću doneti na svet”, priča kroz suze Sanja Stojanović.

Sanja je u petom mesecu trudnoće doživela veliki stres:

“Izašla sam da prošetam. Bio je hladan februarski dan, te 2007. godine. Nakon duge šetnje vratila sam se kući. Otvorila sam vrata stana i bila šokirana. Prostorije, uključujući I kupatilo, bile su prazne. Nenad je stvari izneo iz stana. Ostala su dva tv prijemnika, ležaj koji sam sama kupila I trperzarijski sto sa šest stolica. Pijukom je počeo I parket da lomi. Oštetio je parket, a na pijuku je ostavio poruku ispisanu na papiru:”Sutra dolazim po parket”. Bila sam jako uznemirena. Brat mi je pritekao u pomoć tako što je Mitroviću dao novac za parket. Inače, vrednost odnetih stvari procenjena je na 20.000 evra”, priseća se kroz suze naša sagovornica.

Sanja smatra da je napravila grešku što tada bivšeg partnera nije prijavila Policijskoj upravi za krađu nameštaja, ali je imala, kako danas kaže, preča posla. Morala je da nadje smeštaj dok stan ne dovede u stanje za normalan život. Snalazila se je kako je znala i umela, sama u palanci gde se svi poznaju. Nije marila za to. Imala je svoj cilj i iskonsku želju da iznese trudnoću do kraja i na svet donese zdravo dete. Znala je, kaže, da je “nosila” devojčicu zbog čega je bila neizmerno srećna:

“Zaboravila sam na luksuzni nameštaj, ali mi nije bilo prijatno što me Nenad nije nazvao telefonom da pita kako sam. Ni njegova majka koju sam sretala u gradu mi se nije obraćala. Nenadov brat se takodje ponašao kao da me nikada nije video, upoznao, a kamo li razgovrao sa mnom”, priča Sanja.

Tim lekara-ginekologa u Vranju je prema Sanjinim rečima, odlučio da, kada bude došlo do porodjaja, to bude  takozvani “carski rez”, kako bi Sanji u isto vreme bila obavljena operacija na materici. Čak je i datum za porođaj bio određen. Ova izmučena žena je medjutim, dobila porođajne bolove dve nedelje ranije od zakazanog termina, i na svet donela zdravu devojčicu:

“Sve se dešavalo brzo. Dobila sam bolove i odmah se našla se u porođajnoj sali u vranjskom porodilištu. U smeni, međutim, nije bio tim lekara koji je pored porođaja trebalo da obavi i operaciju materice. Rodbina i prijatelji su mi čestitali što sam dobila ćerku, dok otac deteta, Nenad Mitrović nije našao za shodno da pita kako smo beba i ja. Upisala sam devojčicu u Matičnu knjigu rođenih, a ime oca sam izostavila. Kada smo izašle iz porodilišta i došle u moj stan, počeo je za mene i dete novi život. Nenad Mitrović je govorio našim zajedničkim prijateljima da ne dozvoljavam da vidi dete, što nije istina”, objašnjava Stojanović.

Taman kada je pomislila da je sa ružnim detaljima iz zajedničkog života sa Nenadom Mitrovićem, narodnim poslanikom iz Krševice u Opštini Bujanovac, gotovo, na Sanjinu adresu je stigla tužba, u kojoj je njen bivši partner zahtevao da zvanično u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bujanovcu, prizna ćerkicu. Devojčica je tada napunila godinu dana žvota:

“Taj sudski proces nije okončan, jer je sudija odbacila tužbu zbog nepojavljivanja tužioca Mitrovića na ročište. U to vreme moje zdravstveno stanje se pogoršavalo. Uprkos tome, te 2008. godine sam podnela tužbu protiv Nenada Mitrovića za raspodelu nameštaja, koji je izneo iz stana. Proces je završen dogovorom, četiri godine kasnije, tako da sve te pokretne stvari ostanu devojčici. Mitrović se nije pridržavao dogovora i tim nameštajem je opremio kuću u rodnoj Krševici”, kaže Sanja.

Godinu i po dana od rodjenja devojčice, došlo je do recidiva bolesti Sanje Stojanović. Kancer je počeo da se širi na materici:

“Uplašena za moje zdravlje, moj i detetov život, bila sam primorana da prodam stan kako bih otplatila kredit. Od 2009. do 2010. godine, operisana sam u Nišu, nakon čega sam boravila u Knez selu, gde mi je obavljeno 30 zračnih terapija, 6 hemio-terapija i 4 dubinska zračenja.Usledile su zatim i dve operacije stomačnog abdomena na vranjskom Hirurškom odeljenju, gde sam nakon druge operacije provela trideset dva dana u bolnici. Devojčicu su gajili rodbina I prijatelji, tako da je često menjala mesto boravka, dok se otac ni tada nije interesovao za nju. Nije ga zanimalo gde je, kako je, ko je čuva. O meni da i ne govorim”, priča o tom teškom periodu života Sanja Stojanović.

 
Život je nastavio svoj tok. Sanja se oporavljala a devojčica je rasla i razvijala se. Sanja i narodni poslanik Nenad Mitrović nisu komunicirali do 5. godine života maloletne S.S. Tada je Sanja odlučila da presavije tabak:

“U tužbi sam zahtevala da Nenad Mitrović, narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS), te 2012. godine prizna da je otac maloletne S.S. Na ročištu je, medjutim, došlo do dogovora izmedju mene I njega. Nenad i ja smo se usaglasili da povučem tužbu za nameštaj koji je izneo iz stana, da se on upiše u Matićnu knjigu rodjenih kao otac maloletne devojčice, da uplaćuje 10 hiljada dinara na ime izdržavanja deteta i da devojčica povremeno boravi u Krševici kako bi joj se “tata” priblžio i kako bi upoznala njegove najbliže”, priseća se naša sagovornica.

 

 

 

Poslanik Mitrović je u tom periodu stupio u vanbračnu zajednicu sa drugom ženom, sa kojom se 2016. godine i venčao. Maloletna devojčica je povremeno odlazila kod oca u Krševicu, ali nikada nije tamo prenoćila:

“Njegovom bezobrazluku nije bilo kraja. Govorio je po selu i Bujanovcu da ja ne dozvoljavam detetu da tamo spava, a istina je da je njemu, njegovoj majci i supruzi odgovaralo da ćerkica boravi u Krševici po nekoliko sati, kao gošća, što me je vredjalo”, priča kroz suze Sanja Stojanović.

S obzirom da je Mitrović sa zakašnjenjem uplaćivao alimentaciju, Sanja je protiv njega podnela krivičnu prijavu. Od tada, pa do danas gotovo sve nesuglasice Sanja i poslanik Mitrović, rešavaju preko Osnovnog javnog tužilaštva u Bujanovcu i Beogradu. Poslanik Mitrović je, prema rečima Sanje Stojanović, svoju biološku ćerku za 12 godina video 10 puta. Nikada joj nije čestitao rođendan, prošetao se sa njom, razgovarao o školi, treninzima košarke, njenim društvom iz škole. Nedozvoljava joj da trenira košarku, jer smatra da nije dovoljno talentovana. Kako za naš portal kaže Sanja Stojanović, uprkos pokušajima da ubedi Mitrovića da se vidja sa ćerkom, on se ne oglašava. Ignoriše je i kada se dete pojavi u Skupštini Srbije, kao i kada odu u centralu SNS-a u Beogradu.

Sanja Stojanović, živi sa ćerkom u hotelu “Slavija” u Beogradu. Iako joj to nekoliko Mitrovićevih prijatelja zamera, ona smatra da je izdatak za dvokrevetnu sobu u centru Beograda, od 30 hiljada dinara, jeftinija varijanta nego da iznajmi stan, jer bi pored kirije trebalo da plaća I režije, pa ne bi imala za pristojan život.  Škola koju pohađa devojčica, udaljena je samo dve stanice gradskim prevozom od hotela, a i kako kaže, zaboravljene su njene operacije, koje je jedva preživela. Uplašena je jer je za mesec januar ove godine, Mitrović uplatio za 6 hiljada I 800 dinara manju sumu novca od predvidjene, te smatra da je presuda o smanjenju alimentacije doneta, a da ona o tome nije obaveštena.

Nenad Mitrović je jedan od 250 poslanika u Skupštini Republike Srbije, pa samim tim je direktni učesnik Zakonodavne vlasti. Slučaj Sanje Stojanović nije izolovan, ali otac maloletne S.S. koji na osnovu ispovesti majke, i sudskih dokaza koje imamo, ne brine o svom detetu, glasa i za, između ostalih i zakone o porodici. Imaju li društvene mreže, na koje se poslanik Mitrović poziva, veze sa tim?

MITROVIĆ: REČ JE O KLASIČNOJ ZLOUPOTREBI DETETA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I JA KAO RODITELJ NE ŽELIM DA UČESTVUJEM U TOME

Kako bismo čuli i drugu stranu, kontaktirali smo nekadašnjeg partnera Sanje Stojanović I oca maloletne S.S. kome smo predočili 6 pitanja:

-Na osnovu čega je na račun Sanje Stojanović za mesec januar uplaćeno na ime alimentacije za 6 hiljada I 800 dinara manje u odnosu na iznos u decembru prošle godine?

-Kada ste poslednji put videli Vašu biološku ćerku?

-Jeste li joj u proteklih 11 I po godina čestitali rođendan I koji?

-Kada ste i da li izašli sa ćerkom I razgovarali sa njom o njenom društvu, školi I košarci koju trenira?

-Jeste li ikada prisustvovali roditeljskom sastanku maloletne S.S?

-Zašto niste potpisali saglasnost da devojčica otputuje ovog februara na pripreme iz košarke, u Herceg Novom?

Mitrović  nije želeo da odgovara na pitanja, već se osvrnuo na društvene mreže, iako mu to pitanje nije postavljeno:

“Nadležne državne institucije u ovoj zemlji su Centar za socijalni rad i Sud, ukoliko Centar ne uspe da posreduje. O problemima koje imam sa bivšom partnerkom, razgovaram sa ljudima iz Centra za socijalni rad, i ukoliko ti razgovori ne “urode plodom”, i neko od nas dvoje nije zadovoljan, tu je Sud da rešava nesporazume ukoliko ih ima. Meni je žao što se moje dete, poslednjih meseci zloupotrebljava na društvenim mrežama, i teško mi je da govorim o tome. Što se moje bivše partnerke tiče, mene ona ne zanima. Ne interesuje me šta će ona da vam kaže. Meni je žao što takvim ponašanjem poslednjih meseci, ona preko društvenih mreža, zloupotrebljava dete i ja ne želim da učestvujem u tome. Ne mogu Vam ništa više reći od ovoga, jer to nije u najboljem interesu deteta”, izjavio je za portal KTJS, otac maloletne S.S.  poslanik SNS, Nenad Mitrović.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.