JP Novi dom: Marija Ilić vraćena na posao, direktor Petrović se uzda u reviziju Vrhovnog kasacionog suda

JP Novi dom: Marija Ilić vraćena na posao, direktor Petrović se uzda u reviziju Vrhovnog kasacionog suda

Marija ILIĆ, radnica JP "Novi dom", po treći put se javila na svoj "prvi" radni dan u pomenutom preduzeću!

Iako je direktor firme Goran PETROVIĆ, prilikom prethodnog razgovora sa novinarom portala Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) a nakon drugog otkaznog rešenja koje joj je uručio, naglasio da Marija Ilić neće biti vraćena na radno mesto pre donošenja konačnog rešenja revizije od strane Vrhovnog kasacionog suda, kojim Petrović i njegov pravni tim žele da ospore presude Osnovnog suda u Vranju i Apelacionog u Nišu, izgleda da je "preko noći" direktor "Novog doma" preinačio svoju odluku i, nakon godišnjeg odmora koje joj po zakonu pripada, Mariju Ilić vratio na posao i rasporedio na radno mesto inkasant-knjigovođa.

Ona se 19. septembra ove godine, vodeći se rešenjem koje je parafirao direktor Petrović, uredno javila na posao, da bi joj zatim poslodavac uručio rešenje o godišnjem odmoru koje je stupilo na snagu sledećeg dana, 20. septembra, i trebalo da traje zaključno sa 8. oktobrom 2018. godine.

"Nisam iskoristila ceo odmor, pa sam 1. oktobra otvorila bolovanje za održavanje trudnoće. Redovno primam platu", kaže Marija.

To bolovanje za održavanje trudnoće traje 31 dan, što bi značilo do 1. novembra, i u tom periodu Marija prima platu u punom iznosu. Međutim, ono što je realno očekivati a na šta ona upozorava, to je da će za vreme porodiljskog odsustva u trajanju od dve godine, Marijina plata biti čak i šestostruko manja od minimalne.

Dva važna procesa su i dalje u toku, jedan za naknadu štete i 14 dohodaka koje firma mora da joj isplati, sledeće ročište zakazano je za 31. januar 2019. godine. Drugi je tužba koju je Ilić podnela kada su joj dali otkaz po drugi put. Ročište po ovom drugom slučaju zakazano je za 20. decembar ove godine.

"Ako se ta dva procesa ne završe do mog porođaja, koje će zbog 'carskog reza' biti oko 20. februara 2019, meni će plata za vreme dvogodišnjeg porodiljskog bolovanja biti oko 4.000 dinara. A realno je da se ovi sudski procesi ne završe do tada, pre svega zbog pokušaja odlaganja i odugovlačenja ovih iz firme", kaže Marija.

  

RETROSPEKTIVA

Nakon prvog otkaza koji datira od 13. aprila 2017, o čemu je portal KTJS već pisao, Marija Ilić žalila se Osnovnom sudu u Vranju koji je presudom poništio rešenje "Novog doma" i naložio direktoru Petroviću da je vrati na posao. Punomoćnik "Novog doma" se zatim žalio Apelacionom sudu u Nišu koji je samo potvrdio presudu vranjskog Osnovnog suda.

Marija Ilić se poslodavcu javila prvog dana po prijemu poziva o vraćanju na posao, 20. juna 2018, i tada zaključila Aneks II Ugovora zbog, kako se navodi u rešenju, "povećanog obima posla".

Sutradan je Ilić, umesto u delovodnu knjigu zaveden zahtev za godišnji odmor, uručeno drugo otkazno rešenje od kako je 5. decembra 2016. potpisala prvi Ugovor o radu sa firmom. Kako se navodi u obrazloženju otkaznog rešenja, zbog "racionalizacije i smanjenog obima posla". Dakle, jednog dana je obim posla smanjen, a već sledećeg – povećan!

Nakon toga je pravni tim JP "Novi dom" podneo zahtev za reviziju Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu, a povodom presuda Osnovnog suda u Vranju i Apelacionog u Nišu. Konačno rešenje se čeka.

 

 

PO HITNOM POSTUPKU

O razlozima kopernikanskog obrta u postupcima direktora Petrovića može se diskutovati. Od nezvaničnih izvora iz vranjskog SNS-a, a i sama Marija, kako nam je objasnila, ima takve informacije, portalu KTJS potvrđeno je da se na ovakvu odluku, nerado i očito ne dobrovoljno, direktor "Novog doma" odlučio jer je iz Beograda, direktno iz kabineta premijerke Ane Brnabić, stigla direktiva da se po hitnom postupku Marija Ilić vrati na radno mesto!

Marija razloge takve odluke vidi u aktivnosti medija, jer je najpre portal KTJS, nakon drugog otkaza, objavio intervju sa njom, u kome je do detalja opisano ophođenje direktora Gorana Petrovića prema zaposlenoj Mariji Ilić, da bi se nakon toga priča ove trudnice čula i na regionalnoj televiziji N1. To je bila inicijalna kapisla da, veruje ona, iz Beograda usledi reakcija.

"Prilog na TV N1 je emitovan u nedelju uveče, a već u ponedeljak ujutru doneta je odluka o mom povratku na posao. Mislim da je Petrovića diskreditovala rečenica data i vašem portalu, kao i TV N1, da firma neće imati nikakvu štetu, već da će eventualne sudske troškove da plati država, misleći na troškove za plate, kamate i slično, nakon što stigne revizija", smatra Ilić.

Petrović, komentarišući sporan deo svoje pređašnje izjave date medijima, navodi da "nije dobro shvaćen", da su novinari to "loše napisali", kao i da "nije baš tako da ga je briga ako država plaća".

"Nisam rekao da će država da plati. Ona je zakonom omogućila da žena ode na porodiljsko odsustvo i mi prema njoj imamo obavezu dve godine, što kompenzujemo sa državom, država to plaća trudnicama, firma ne. Znači da mi kao preduzeće štetu nemamo, loše su oni na N1 napisali, nisam dobro shvaćen", objašnjava Petrović šta je hteo da kaže, šta je mislio, a šta rekao.

Nije, međutim, samo ekipa TV N1 pogrešno shvatila direktora Petrovića. On je identičnu rečenicu izrekao i novinaru portala KTJS, pa se ovde ne postavlja pitanje o mogućem nerazumevanju Petrovićevih reči i neprofesionalnosti novinara, već o istinskom značenju izrečenog.

Goran Petrović, sa druge strane, naglašava da nikakvih pritisaka iz Beograda nije bilo, već da je Mariju Ilić odlučio da vrati na posao, bar dok ne stigne konačno rešenje revizije, samo i isključivo podržavajući politiku koju propagira Vlada Srbije, o "povećanju nataliteta i posebnoj zaštiti za trudnice".

"U razgovoru sa gradonačelnikom, a s obzirom da Vlada propagira povećanje nataliteta i privilegije za trudnice, odlučili smo da Mariju Ilić vratimo na posao, dok ne stigne konačno rešenje revizije, a posle toga ćemo videti da li će i dalje da nastavi da radi ili ćemo, ako rešenje bude negativno po Mariju, postupiti u skladu sa odlukom Vrhovnog kasacionog suda", kaže Petrović.

Petrović, dakle, jasno napominje da od rešenja revizije zavisi da li će Marija ostati u firmi.

"Ako revizija potvrdi njeno rešenje, nema razloga da vodimo sudski spor, odmah ćemo da isplatimo. Ako bude drugačije, nemam obavezu niti da je vraćam, niti da je plaćam", direktan je Petrović.

Ilić ističe da je bila iznenađena kada je 18. septembra primila rešenje o vraćanju na posao, prevashodno zbog najave direktora "Novog doma" da će tek posle rešenja revizije biti poznata njena sudbina.

 

KOLAČI I KRČMA

Odmah sledećeg dana, oko 7 časova, javila se svom poslodavcu, a dočekali su je, objasnila je, "kao rod rođeni".

"Razgovarala sam sa direktorom Petrovićem sigurno 45 minuta. On mi se nije izvinio, već rekao da mu je bilo žao što je sve otišlo tako daleko. Morao je, kako mi je preneo, da iskoristi sve pravne lekove koje je imao. Kazao je da se ništa ne sekiram, da će sve da se sredi i čestitao mi je na trudnoći", rekla je Ilić.

Marija Ilić detaljno opisuje taj 20. septembar tekuće godine, kada se po treći put javila na "prvi" radni dan u istu firmu. Primetila je da je poslodavac u potpunosti promenio ponašanje prema njoj, bio je ljubazan i obziran, čak je i razgovarao sa njom, što pre donošenja odluke o vraćanju na posao nije bio slučaj.

"Dobila sam kafu i sok, kolače, sve kako treba. Petrović mi je rekao: 'Nemoj da se opterećuješ, da se penješ stepenicama, sve što treba sekretarica će ti doneti'. Na kraju mi reče: 'Ajde, pa da daješ krčmu'! Bio je korektan prema meni", priča Marija.

Dodaje da joj je direktor savetovao "da ode u kancelariju da odmori i da se ne opterećuje, a pošto je u pitanju visokorizična trudnoća da ide kući". Imala je dozvolu da ode već posle doručka, ali je "ostala do 12:30 sati".

Svi su tog prvog dana bili "fer" prema njoj. Marija priča da su joj se kolege ponudile da joj kupe doručak i kafu, "da se ne bi maltretirala".

"A direktor mi je rekao da sedim i odmaram, da mogu da presedim ceo radni dan, a mogla sam i posle doručka da odem kući. 'Ja potpisujem da te puštam', tako mi je rekao", opisuje Marija Ilić svoje iznenađenje Petrovićevim ponašanjem.

Direktor Petrović kao da se novinaru pravda zbog učinjenog, pa više puta naglašava da je Mariji prvi otkaz dao "godinu dana ranije" (13. aprila 2017. godine; prim.aut), jer "su se tako namestile kockice i nije znao da će ova mlada žena da zatrudni".

"Za nju mi nije žao, jer je majka i podržavam to što Vlada propagira, a sa ovim ostalima što vode spor protiv firme ćemo se boriti, ionako ništa ovde nisu doprinosili i radili", objasnio je Petrović.

Protiv ovog vranjskog javnog preduzeća trenutno postupak vodi nekoliko radnika, iz istog razloga kao i Marija Ilić, zbog nezakonitog otpuštanja.

Na konstataciju novinara da je Marijin advokat istakao da troškovi po firmu, ako rešenje revizije bude pozitivno po Mariju, neće biti manji od 5.000 evra, kao i da tu cifru treba pomnožiti sa brojem radnika koji firmu "dobiju" na sudu, Petrović je, saglasan sa ovom tvrdnjom, istakao da advokat "nije ništa pogrešno rekao, u pitanju je plata za 12 meseci, plus porezi i doprinosi... tako, oko 5.000 evra".

Onda je novinaru uzvratio kontrapitanjem:

"Ali zašto vi mislite da će svi oni da dobiju? Tačno je, postupak vodi šestoro ili sedmoro radnika,nisam siguran. Negde ćemo da izgubimo, ne može sve da se dobije, ali, kažem sebi, ako izgubim tri spora, za preduzeće ništa nije tragično", objašnjava Petrović.

 

NEIZVESNOST

Ostaje da se vidi kako će se ova zamršena situacija, prouzrokovana postupcima vlastodršca, odraziti na jednu neizvesnu sudbinu. Marija Ilić je zvanično na bolovanju za održavanje trudnoće. Platu u punom iznosu prima, za sada. I te kako je ipak moguće da zbog "razvlačenja" postupaka od strane kojoj to odgovara, ona u toku svog dvogodišnjeg porodiljskog bolovanja prima platu od koje neće moći bebi da kupi ni pelene. 

Direktor JP "Novi dom" sa nadom gleda ka Beogradu, očekujući da će ga Vrhovni kasacioni sud spasiti neminovnog i osporiti presude vranjskog Osnovnog i niškog Apelacionog suda. To je, što bi se slengom pravnika reklo, "u proceduri", a konačna odluka čak se i ne nazire.

Ako revizijsko rešenje bude doneto u korist Marije Ilić, onda će direktor "Novog doma", kako je sam rekao, "i da vraća na posao i da plaća". U suprotnom, opet nije ostavio sumnju, nema obavezu "niti da je vraća, niti da je plaća".

Ono što je verovatno najparadoksalnije u čitavoj priči, o čemu je portal KTJS ranije pisao, jeste da je Marija Ilić najpre raspoređena na radno mesto koje je, po slovu rešenja, postojeće i za kojim postoji potreba, a već narednog dana joj je direktor Petrović otkazao ugovor jer je, navodno, prestala potreba za radom na tim poslovima. To znači da je direktor ovog javnog preduzeća unapred znao da ne postoji potreba za tim radnim mestom. Sve ostalo je "mazanje očiju" javnosti.

Prvi čovek "Novog doma", razumljivo, branio je svoju odluku rečima da "ne može sud da ulazi u preduzeće i ispituje da li ima povećan ili smanjen obim posla". Na nama je da li ćemo mu verovati.

Veoma je bitno istaći da će građani Vranja, poreski obveznici na kraju da plate samovolju Gorana Petrovića i njegovo nesavesno i nenamensko trošenje budžetskih para, iako on negira tu činjenicu.

"Mi smo samofinansirajuća firma, ništa ne dobijamo iz budžeta grada", poručuje Petrović.

Marija Ilić na kraju kaže da je čitav proces trebalo da bude završen do marta 2019, ali je ubrzan nakon što je njena priča objavljena u medijima.

"To je očekivan epilog, sve je bilo u našu korist, s tim što je direktor bio bahat i firmi pravio štetu. Mislim da više ne bi trebalo da bude problema", zaključuje Marija Ilić.

Naposletku, treba reći da se ova drama Mariji Ilić desila u jeku republičke kampanje za podizanje nataliteta, i nakon skandalozne izjave Milene Antić-Janić, više savetnice i šefice Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom, koja je, gostujući u "Beogradskoj hronici" na RTS, rekla da "nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja je danas počela da radi, a sledećeg dana zatrudnela, jer je njemu žena potrebna da radi!"

"Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje!", šokirala je ovdašnju javnost tada u emisiji na RTS Antić-Janić, a preneli mediji.

Verovatno je izjava direktora JP "Novi dom" u Vranju da će "država sve da plati" – a naročito posle ove skandalozne poruke predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – bila kap koja je prelila čašu da iz Beograda u Vranje stigne opomena. Verovatno poslednja pred isključenje.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.