Novinar portala InfoVranjske dobio na sudu SNS zbog "povrede časti i ugleda"

Po tužbi novinara portala InfoVranjske Slavomira Kostića protiv Srpske napredne stranke (SNS), Treći osnovni sud u Beogradu je u prvostepenom postupku presudio da ta partija mora novinaru iz Vranjske Banje da isplati 150.000 dinara, po osnovu naknade za nematerijalnu štetu.

Osim 150.000 na ime nematerijalne štete zbog "povrede časti i ugleda", SNS se obavezuje da Kostiću, počev od datuma presude, isplati i zakonsku zateznu kamatu, navodi se u presudi Suda od 22. februara.

"Delimično se usvaja tužbeni zahtev tužioca Kostića", piše u prvostepenoj presudi Trećeg osnovnog suda u Beogradu, a SNS se obavezuje i da novinaru isplati 68.100 dinara, na ime troškova parničnog postupka.

Novinar InfoVranjskih, Slavomir Kostić, tužio je SNS zbog "uvreda koje vređaju integritet ličnosti". One su mu upućene u saopštenju koje je potpisano sa "Gradski odbor SNS Vranje, Mesni odbor SNS Vranjska Banja 1", a nakon Kostićevog teksta o, kako je rekao za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS), "lažiranju rezultata fudbalske utakmice".

"Napisao sam tekst o nameštenom rezultatu prijateljske fudbalske utakmice između 'Mineralca' iz Vranjske Banje i 'Pavlovca'. Na poluvremenu je sa dva gola razlike vodio 'Pavlovac', ali je tadašnji njihov rukovodilac rekao da treba da pobedi 'Mineralac', kako se ne bi zamerio Slaviši Bulatoviću, osnivaču 'Mineralca', njegovom predsedniku, koji je i predsednik vranjskog odbora SNS i poslanik u Skupštini Srbije. Tako je i bilo, 'Mineralac' je na kraju pobedio i ja sam napisao tekst", rekao je Kostić.

Nakon ovog teksta, novinar Kostić bio je izložen "vulgarnim uvredama sa elementima pretnje" u saopštenju Mesnog odbora SNS Vranjska Banja od 14. oktobra 2020. na društvenoj mreži Fejsbuk. U saopštenju pod nazivom "Borićemo se još jače za lepšu i čistiju Vranjsku Banju", Kostić je nazvan "ljudskim šutom i ološem, ljudskim talogom od novinara, zlonamernim, koji radi protiv interesa svog mesta i komšija".

"U istoriji beščašća zauvek će biti upisano ime Slavomira Kostića kao bednika koji je u svakom trenutku bio spreman da radi protiv svog mesta", piše u ovom dopisu koji je potpisala SNS, i naglašava da je novinar iz Vranjske Banje "fekalija od čoveka koji se uplašio sopstvenog opstanka na čistom".

Novinar Kostić je rekao da je to saopštenje SNS uticalo na njega "u psihološkom i sociološkom smislu".

"Bio sam u strahu od eventualnog fizičkog napada na moju porodicu i mene, što je na mene uticalo psihološki, a posle saopštenja moji rođaci koji imaju zaposlene u javnim ustanovama i preduzećima prestali su da komuniciraju sa mnom, pa sam postao i usamljenik. To je bila ugroženost u sociološkom smislu", objasnio je Kostić.

Naglasio je da očekuje da centrala partije u Beogradu pozove na odgovornost kreatora pretnji i uvreda koje su mu upućene.

"Mesni odbor SNS u Vranjskoj Banji je pod apsolutnim uticajem Slaviše Bulatovića, predsednika odbora u Vranju. Bulatović, inače, živi u Vranjskoj Banji, moj je sugrađanin. Bulatović je narušio ugled stranke, ako ga je uopšte imala, pored pomenute materijalne štete koja je načinjena", rekao je Kostić.

Posebno je zadovoljan činjenicom da neće proći nekažnjeno autor saopštenja u kome su novinara Kostića vređali i pretili mu.

"Još uvek postoji pravna država u ovakvoj, naprednoj Srbiji. Ohrabren sam presudom koja je poruka svima da novinari rade i radiće svoj posao u skladu sa profesionalnom etikom, a poruka je i političarima da treba da se okrenu sebi i da im novinari nisu krivi za greške koje čine", kazao je novinar portala InfoVranjske.

 

 Advokat Ninić: Oni koji šire govor mržnje moraju da snose posledice

 

Advokat iz Beograda i punomoćnik novinara Slavomira Kostića, Ivan Ninić, objasnio je zbog čega nije tužen Mesni odbor SNS Vranjska Banja, odbor koji je potpisnik saopštenja koje je predmet tužbe, nego centrala stranke u Beogradu.

 

"Nije mogao da bude tužen mesni, opštinski ili lokalni odbor, jer po Zakonu o obligacionim odnosima pravno lice – u ovom slučaju SNS u Beogradu – odgovara za štetu koju načine svi njegovi organi. Stranka svoj subjektivitet crpi iz centrale, zato je tužena SNS u Beogradu, za štetne radnje i posledice koje je proizvela radnja mesnog odbora. Lokalna organizacija ne može da učestvuje u sudskom postupku i ne može da bude tužena, jer lokalna organizacija partije nema pravni subjektivitet", rekao je Ninić.

 

Kao i novinar Kostić, i njegov punomoćnik istakao je zadovoljstvo presudom, koja "treba da ohrabri ljude koji su pogođeni ovakvim revanšizmom". Ninić je naglasio da nije poenta u novčanoj naknadi koju će SNS isplatiti novinaru, već u "simboličnoj poruci koja se šalje svim građanima Srbije".

 

"Želeli smo da pošaljemo poruku da oni koji šire govor mržnje i brutalno vređaju i prete, moraju da snose posledice za to. Cilj tužbe je bio da Kostić ne doživi sudbine svojih kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, samo zato što je radio svoj posao i što njegovo pisanje nije po meri vlasti", rekao je Ninić.

 

Punomoćnik Slavomira Kostića pojasnio je svoju izjavu o pokojnim novinarima Ćuruviji i Pantiću.

 

"Epiteti kojima je opisan Kostić, koji su sadržani u presudi, mogu nekoga da navedu da krenu u fizički obračun sa njim, i ne smeju postati redovan način komunikacije u javnom životu. Kvaliteti i karakteristike ličnosti koji se pripisuju Kostiću mogu da navedu nekog da, pod dejstvom alkohola ili narkotika, pokuša da se fizički obračuna s njim, što može proizvesti mnogo teže posledice", rekao je advokat Ninić.

 

Objasnio je da očekuje da se SNS žali na ovu prvostepenu presudu.

 

"O žalbi će odlučivati Viši sud u Beogradu što je dobro, i očekujem da ova presuda bude potvrđena. Može da se desi jedino da Viši sud umanji iznos kazne od 150.000 dinara koji je prvobitno odredio. Za ovo je odgovorna centrala stranke i presuda to i potvrđuje. Narativ širenja mržnje i jezik komunikacije sa političkim neistomišljenicima, pa i novinarima, je ono što je zajedničko i za odbore stranke i za centralu", kazao je Ninić.

 

Prema njegovim rečima, novinar iz Vranjske Banje mogao je da bira pred kojim će se sudom zasnovati nadležnost, odnosno da le će to biti sud u Vranju ili Beogradu, premda je štetna radnja nastupila u Vranju, tačnije Vranjskoj Banji, a da se centrala stranke nalazi u Beogradu.

 

"Nisam optimista da bi sud u Vranju imao snage da donese ovakvu presudu. Odabrali smo sud u Beogradu da bismo izašli iz kalupa dužničko-poverilačkih odnosa koji vladaju u pravosuđu u manjim mestima, tačnije van Beograda. Nismo želeli takve neprijatnosti", zaključio je Ninić.

 

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.