ponedeljak, 29 oktobar 2018 20:25

Nezavisno društvo novinara Vojvodine u Vranju: O projektima i društvenim mrežama sa medijima civilnog društva

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

Članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) održali su jednodnevnu radionicu u Vranju za predstavnike medija nevladinog sektora, u cilju edukacije o projektnom menadžmentu medija civilnog društva, finansijskom upravljanju projektima, kao i upotrebi društvenih mreža i novih tehnologija kao platformi za izveštavanje.

Svoja iskustva sa novinarima vranjskih medija podelili su Duško Medić i Miloš Katić, projektni odnosno finansijski menadžer NDNV-a, kao i Maja Leđenac, dopisnica agenicije Beta i novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra "VOICE" i Omladinskog radija.

Bilo je reči o metodologiji koja se upotrebljava da bi projekti bili strukturirani, pisani uz detaljnu analizu problema, a u diskusiji je apostrofiran i značaj pažljivog čitanja dokumenata za apliciranje.

"Radimo na tome da smanjimo procenat projektnog finansiranja, a povećamo komercijalne prihode", naglasili su iz NDNV-a.

Drugi deo ove interaktivne radionice posvećen je značaju savremenih tehnologija i socijalnih mreža u promociji. Novinari sa severa i juga zemlje istog su mišljenja da je jedan od glavnih ciljeva svakog medija, a kroz prizmu konstantnog menjanja okruženja na društvenim mrežama,  "kako dopreti do što većeg broja ljudi".

"Publika gleda ka telefonima, ne prema desktop računarima, pa u zavisnosti od toga i smišljamo kreativne načine da plasiramo sadržaj našim ciljnim grupama", jedan je od opštih zaključaka učesnika radionice.

 

Praksa je pokazala da je, ne samo poželjno, već i izuzetno korisno da mediji zaposle osobe koje se bave isključivo društvenim mrežama, ako budžet firme to omogućava, jer je time povećana vidljivost sadržaja koji postaje dostupniji većem broju ljudi.

Posebnu pažnju su Leđenac, Katić i Medić posvetili pravilnoj upotrebi mobilnog novinarstva, uz obavezno korišćenje dodatne opreme, i uživom prenošenju događaja.

Kao primeri najčešće su korišćeni portali NDNV, VOICE i Portal građanske Vojvodine – Autonomija, ali i mediji učesnika seminara iz Vranja, te davani predlozi o ispravljanju uočenih grešaka i poboljšanju kvaliteta objavljenog sadržaja.

"Promena profesije je u toku, ona retardira, značajno propada", zaokruženo je stanje srpskog novinarstva u celini.

Stoga je upućen apel medijima o traganju za istinom, sve u cilju objektivnog izveštavanja javnosti.

Pre gostovanja u Vranju, predstavnici NDNV-a radionicu sa identičnom tematikom održali su i u Bujanovcu.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1331 puta