četvrtak, 19 jul 2018 20:13

Završeni Dani poverenika u Vranju, slab odziv lokalne vlasti, rezervisan prvi red ostao prazan

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, na obuci "Dani poverenika u Vranju", rekao je da predstavnici vlasti ignorišu zahteve građana za pristup informacijama od javnog značaja, kao i da se "90 odsto žalbi upućenih njemu odnose na taj problem".

Za punu svest o pravima na slobodan pristup informacijama i zaštiti podataka o ličnosti je, smatra Šabić, potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

"Ljudska prava nisu tu za ukras, već da bi se koristila i primenjivala, a za to je potrebno da građani budu građani, a ne podanici", rekao je Šabić u Vranju.

Šabić je naglasio da građani imaju pravo da traže informacije i da ih dobiju, kao i da "u dve trećine slučajeva Služba poverenika donosi rešenje da institucije moraju da pruže tražene informacije".

Dvodnevnu edukaciju "Dani poverenika u Vranju", koja je trajala 17. i 18. jula, o pravu na sobodan pristup informacijama od javnog značaja i pravu na zaštitu podataka o ličnosti, organizovala je Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja.

Osnovni cilj obuke je da zaposleni u organima javne vlasti, civilnom sektoru, medijima i različitim institucijama i organizacijama, kao i građani, steknu nova i nadograde postojeća znanja o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i da se upoznaju sa radom institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – navedeno je u pozivu za obuku.

 

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija izjavio je za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) da zahtev za pristup informacijama nosi potencijal promena, a da li će tih promena biti zavisi od dva faktora – "prvo, da li će se zakon poštovati, odnosno da li će organi vlasti davati informacije onako kako je predviđeno, a drugo, da li će neko biti spreman da postavlja kvalitetna pitanja".

"Trenutno je stanje takvo da se javljaju mnogo dobra pitanja, da ih postavljaju mediji, nevladine organizacije i pojedinci, ali da nije pristup informacijama obezbeđen u svakom konkretnom slučaju, uključujući i stotine rešenja Poverenika za informacije koje nisu izvršene u celosti; i to baš u nekim osteljivim predmetima, poput ugovora o upravljanju smederevskom Železarom", objašnjava Nenadić.

On smatra da je zakon doneo promene, pre svega promene svesti ljudi "koji su se ohrabrili, smeju da traže informacije i na taj način kontrolišu vlast".

Nenadić smatra da bi dostupnost lokalnih funkcionera za građane, pogotovo za novinare, mogla da se meri, ali da bi trebalo biti oprezan jer je podložno manipulacijama.

"Mnogi od njih jesu dostupni za medije, ali samo za odabrane medije. Nažalost, ne postoji za sada nikakva obaveza javnih funkcionera da odgovaraju na pitanja, na zahteve za intervju i tome slično", zaključuje Nenadić.

Slavoljupka Pavlović, pomoćnica generalnog sekretara u Službi poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, istakla je da se povereniku i dalje veliki broj žalbi, "između 85 i 90 odsto", izjavljuje zbog ćutanja organa javne vlasti, i da se tek nakon intervencije poverenika dobiju tražene informacije.

"Imamo, sa druge strane, i negativni sukob nadležnosti, da nema ko da izvršava odluke poverenika donesene u postupku upravnog izvršenja. Krajnji mehanizam je, dakle, prinudno izvršenje odluka poverenika od strane Vlade. A ni taj mehanizam ne funkcioniše", rekla je Petrović za portal KTJS.

 

Ona naglašava da je problem u tome što se jako delikatni predmeti, gde su tražene informacije koje bi "par ekselans morale biti od javnog značaja" a koje se tiču trošenja javnog novca, ne izvršavaju.

"Ovo je naša obaveza prema Poglavlju 23 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), a veliki je problem što smo najlošije ocenjeni baš u ovom poglavlju, koji se bavi osnovnim pravima i vladavinom prava", istakla je Petrović.

Na "Danima poverenika u Vranju" bilo je reči i o antikoruptivnoj funkciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nadzoru nad primenom ovog zakona i njegovim izmenama i dopunama.

Treba napomenuti i slab odziv gradske vlasti da prisustvuje obuci koja je možda i ponajviše bila namenjena upravo vranjskim vlastodršcima.

 

Prvom danu obuke prisustvovali su Gradimir Jovanović, zamenik predsednika Skupštine, zatim član Gradskog veća za nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije, Dejan Ivanović, kao i Aleksandar Tomić, pomoćnik gradonačelnika za oblast rudarstvo, šumarstvo, vodoprivreda, elementarne nepogode i vanredne situacije.

Sledećeg dana niko od relevantnih činilaca vladajuće strukure nije prisustvovao edukaciji, održanoj u sali Skupštine grada.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1401 puta