petak, 13 jul 2018 19:56

Vranje: Za projekte iz kulture 7 miliona dinara

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za 2018, Grad Vranje "aminovao" je 34 od ukupno 55 predloženih projekata i za tu svrhu iz budžeta obezbedio 7 miliona dinara.

Pet je oblasti za koje je izdvojen novac: izvorno narodno stvaralaštvo i zaštita kulturne baštine, književno stvaralaštvo i izdavačka delatnost, pozorišno i muzičko-scensko stvaralaštvo, zatim vizuelno stvaralaštvo, film i multimedijalni projekti, kao i muzičko stvaralaštvo i izvođačka delatnost.

Tri projekta su "procenjena" na milionsku sumu; gradska vlast (su)finansirala je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova – SUBNOR sa 1,3 miliona, baš kao i Folklorni ansambl "Sevdah", dok je 300.000 manje na konkursu dobilo Udruženje umetnika "PIANO SUMMER".

Sa po 250.000 (su)finansirani su projekti Centra za društvene integracije (CDI), Udruženja likovnih umetnika "Atelje K-33" i, naposletku, Centra za unapređenje položaja maldih "EUROS". Nešto manja sredstva za realizaciju svog projekta – 240.000 dinara – dobilo je Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.

Dečji savez Grada Vranja takođe se izdvojio sa dobijenim sredstvima u iznosu od 200.000; sa po 180.000 (su)finansirani su Dokument 06 i Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, dok su se i projekti Udruženja Romkinja "Sestipe" (130.000) i Udruženja građana "Govori glasno" (120.000) takođe našli među onima koji su "prošli" na konkursu za kulturne sadržaje.

BEOGRAD, NIŠ I "TAZE" UDRUŽENJA

Ostali su iz budžeta Grada dobili manje novčane iznose: Udruženje građana "Ćoška", Udruženje osoba sa invaliditetom svih kategorija "Justicija" i Umetnička crta po 50.000, KUD "Mladost" Vranje 100.000, a Udruženje građana "Monarh" Vranje 90.000 dinara.

Društvu srpskih domaćina (su)finansirana su dva projekta sa ukupno 350.000.

Udruženju muzičko-scenskih izvođača "Žuto cveće" i "Koncept"-u obezbeđeno je po 70.000, dok je Udruženje "EKOKULT", na ime dva projekta, (su)finansirano sa 170.000.

Tri projekta odobrena su Udruženju književnika Vranja, i za to obezbeđeno 260.000, dok je Riznici reči pripalo 80.000 dinara.

Iznose od po 40.000 za realizaciju projekata dobile su sledeće organizacije: Kreativni dizajnerski studio, Udruženje penzionera Grada Vranja, Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice Pčinjskog okruga "Goce Delčev", Udruženje "Pozitiv", Bugarsko-srpski centar (BSC), baš kao i Udruženje građana "REVERB".

Najmanje je para odobreno Udruženju građana "Cug", i to 20.000 dinara.

 

 

Zagrebemo li, makar površno, u organizacionu strukturu "srećnih dobitnika" na sajtu Agencije za privredne register (APR), primetićemo neke nelogičnosti. Najpre da se Društvo srpskih domaćina nalazi na adresi Trg Nikole Pašića 4, u Beogradu. Da čitava stvar dobije na mističnosti, nijednom od dvojice zastupnika ovog udruženja prebivalište se ne nalazi u Vranju – jednom u Prijepolju, drugom u Beogradu, tačnije Zemunu.

Još jedno udruženje, koje je na spisku (su)finansiranih u Vranju, nalazi se u glavnom gradu, na Bulevaru kralja Aleksandra 181, dok je Udruženje umetnika "PIANO SUMMER" adresirano na Niš. Stoga može da začudi odluka lokalne vlasti da se novac iz budžeta Grada Vranja, za realizaciju projekata na teritoriji Grada Vranja, obezbedi za pomoć pomenutim organizacijama.

KOMISIJA ZA DODELU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI KULTURE

Članovi: Marina Stojanović, profesorka srpskog jezika, Tanja Jovanović Bliznakovski, direktorka Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Vranju, Radmila Đorđević, JU Pozorište "Bora Stanković" u Vranju, Saša Stamenković, direktor JU Narodni muzej u Vranju i Svetozar Tasić, profesor likovne kulture.

Sekretar: Vida Stojanović, samostalna savetnica za kulturu.

Takođe, tema za diskusiju može biti i to što su četiri od 34 (su)finansirana udruženja "taze", sa skorašnjim datumom osnivanja. Pa je tako Folklorni ansambl "Sevdah" osnovan 5. marta 2018, na isti dan kada je, prema informaciji sa gradskog sajta, i raspisan javni konkurs za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture. Malo je "stariji" Dokument 06 koji je, prema podacima sa sajta APR-a, osnovan 22. februara tekuće godine.

TEORIJE ZAVERE

Centar za društvene integracije (CDI) postoji od 18. avgusta 2017, dok je osam dana ranije osnovano Udruženje muzičko-scenskih izvođača "Žuto cveće".

Očigledno je da su ova udruženja brzo i lako ubedila lokalnu vlast da zaslužuju da se nađu među odabranima, mada za to, objektivno, nisu imala mnogo vremena.

Istini za volju, u tekstu javnog konkursa, u odeljku "Pravo učešća na konkursu" piše da u obzir dolaze "ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kuture, kao i drugi subjekti u kulturi (samostalni umetnik, samostalni stručnjak u kulturi, samostalni izvođač kulturnih programa i samostalni saradnik u kulturi), osim ustanova kulture čiji je osnivač grad Vranje i koje se finansiraju iz budžeta grada Vranja".

Ne spominje se, dakle, datum osnivanja udruženja kao ograničavajući faktor, odnosno da to može biti razlog odbijanja projekta. Ali, sumnja postoji.

 

Neki Vranjanci zastupaju treće stanovište, iako će oni bliski naprednoj vlasti reći da je to ništa drugo nego "teorija zavere". Da li su sredstva za projektno (su)finansiranje u kulturi dodeljena po partijskoj osnovi ili ne, i u kom obimu, prosudite sami. Indikativno je, ipak, da između ostalih, CDI, koji je (su)finansiran sa 250.000 dinara, vodi predsednica Saveta za informisanje vranjskih naprednjaka, Anita Stojanović, kao i da je Udruženju književnika Vranja za ovu svrhu obezbeđeno ukupno 260.000 dinara, a koje je, prema informacijama naših izvora, takođe blisko vladajućoj partiji. Ili se, ilustracije radi, "EUROS", čiji je zastupnik Slavko Dojčinov, jedan od omladinaca naprednjaka, povezuje partijskom linijom.

Eklatantnih primera ima, spekulacija takođe, opet ostaje sumnja.

"Srećni dobitnici" na ovom konkursu dužni su da izveštaje o sprovedenim projektima i utrošenim sredstvima dostave u roku od 30 dana od dana završetka, odnosno isteka roka za realizaciju projekta. Što će reći, najkasnije do 31. decembra 2018. Neizvršavanje ugovornih obaveza, u suprotnom, podrazumeva obavezu vraćanja sredstava u budžet grada.

Verujmo i nadajmo se da do toga ipak neće doći. Nikome, reklo bi se, nije u interesu.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1616 puta