petak, 22 jun 2018 19:44

Nevladin sektor: Slaba saradnja sa institucijama

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U sklopu projekta "Međunarodna koalicija nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope za zaštitu žena i dece od trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja - STOP", koji finansira Evropska unija (EU), u Nišu je održan treći po redu trening-seminar za predstavnike nevladinih organizacija iz Srbije, s ciljem podrške rešavanju izazova savremenog društva – trgovine ljudima, migracijama i rodne ravnopravnosti.

Na seminaru je razgovarano i o nasilju, diskriminaciji, ljudskim pravima, pregovaračkim poglavljima 23 i 24 za članstvo Srbije u EU, kao i svakodnevnim teškoćama sa kojima se u radu svojih organizacija susreću sami učesnici, interaktivno diskutujući o tim, ali i drugim temama važnim za njihove buduće aktivnosti.

Jelena Marković iz Udruženja Romkinja "Osvit" iz Niša, za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) istakla je da se organizacija čiji je član bavi lobiranjem za ženska prava i smanjenjem diskriminacije prema ženama.

 

"Konkretno u Nišu nije tako loša situacija, ali kako se ide ka jugu, predstavnici institucija iz policijie, na primer, nemaju dovoljno svesti o važnosti problema ili jednostavno vlada uvreženo mišljenje da je žena kriva, da je žena žrtva s razlogom, pa policija često ne reaguje", smatra Marković.

Marković je istakla da ljudi iz institucija, "pre svega policije", generalno nisu osetljivi na probleme žena koje su žrtve naslija i imaju negativne stavove prema manjinskoj populaciji, te je "izuzetno veliki stepen diskriminacije" .

"Udruženje poseduje svoj SOS telefon za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, koji je adaptiran i za romsku i većinsku populaciju. Ovim se prevazišao problem jezičke barijere kod Romkinja koje se javljaju na SOS telefon", objašnjava Marković.

Predstavnik Civilnog resursnog centra (CRC) iz Bujanovca Vujica Stevanović naglasio je da je, pohađajući ovaj trening-seminar, dobio podatke o različitim deklaracijama, zakonima ili izmenama zakona koji, između ostalog, regulišu i problem nasilja u Srbiji i svetu, što je, kako je istakao, bilo korisno.

"Svest lokalnog stanovništva o ljudskim pravima i nasilju je na vrlo niskom nivou. U Bujanovcu imamo jednu transrodnu osobu, koja se jedina izjasnila iz kompletne LGBT populacije. Kad god prođem s njim ulicom, nailazimo na podsmeh, dobacivanja i slično", skrenuo je Stevanović pažnju i na ovaj problem.

On je istakao je da u Bujanovcu saradnja sa institucijama nije na zavidnom nivou, "vrlo je teško, ali se uz trud može funkcionisati".

 

Trening-seminar u Nišu, izuzev predstavnika nevladinih organizacija grada domaćina, pohađala su i udruženja iz Užica, Vranja, Bujanovca, Zaječara i Pirota.

Trening je vodila Emila Spasojević, sertifikovana trenerica iz Beograda.

Ovo je treća po redu edukacija civilnog sektora, a druga u Nišu, u okviru pomenutog "STOP" projekta. Krajem februara ove godine održana je i u Vranjačkoj Banji.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1360 puta