petak, 18 maj 2018 19:30

Predstavom i tribinom u Vranju obeležen Međunarodni dan porodice

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavom "Dar", koju su izveli članovi Pozorišne trupe "URA" uz podršku Narodnog pozorišta, odigranoj u velikoj sali Doma vojske u Vranju, obeležen je 15. maj – Međunarodni dan porodice.

Komad se na "suptilan i dirljiv način" bavi temom autizma, kroz, kako ističu sami učesnici, priču o ljubavi i prihvatanju onih koji su na bilo koji način različiti, a sa ciljem podizanja opšte svesti o ovom problemu.

 

Danijela Savić, predsednica Udruženja "Govori glasno", objašnjava da ova predstava na nesvakidašnji, a opet duhovit i dirljiv način podseća gledaoce da "u životu treba usporiti i posvetiti pažnju onima do kojih nam je stalo, a da je trenutak ono što život čini lepšim i da ga ne smemo propuštati".

"Komad ʹDarʹ prikazuje dečaka Kostu od njegovog rođenja do puberteta. On je poseban i drugačiji. Ima dar, jer će naučiti svoju porodicu da voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a publiku podsetiti na smisao ljudskog postojanja", kaže Savić za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

 

Nakon predstave održana je interaktivna tribina, na kojoj su gledaoci mogli da se informišu o poremećajima iz spektra autizma, iz perspektive stručnjaka, roditelja i učitelja.

Pored glumaca i autorke Milene Đorđević, koja je takođe deo glumačke ekipe, na tribini su učestvovali defektološkinja Snežana Babović Dimitrijević, reditelj Natalija Lazić i učiteljica Nataša Vasić.

 

Obeležavanje Međunarodnog dana porodice u Vranju organizovalo je Udruženje "Govori glasno", pod pokroviteljstvom Grada Vranja. Projekat su takođe finansirali i Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Dom vojske u Vranju, restoran "Skadarlija" i D.O.O. "Bello".

Organizaciju predstave podržalo je Ministarstvo prosvete.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1284 puta