petak, 04 maj 2018 19:12

Stanje u medijima nikad teže

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Položaj medija na jugu Srbije je katastrofalan, usled permanentnih političkih i finansijskih pritisaka, nesaradnje institucija, nameštanja medijskih projekata, fizičkih i sve češćih hakerskih napada na novinare i portale, zaključak je prisutnih medijskih radnika na skupu u Bujanovcu, povodom obeležavanja 3. maja – Svetskog dana slobode medija.

Ovaj datum obeležen je i u gradovima širom Srbije, u sklopu akcije "Pet minuta gromoglasne tišine".

Stoga su novinari u Bujanovcu, na skupu održanom u Kancelariji OEBS-a, simbolično, od 11:55 do 12:00, ustali i zaćutali, kako bi širu javnost i nadležne još jednom upozorili na, kako navode, krajnje zabrinjavajuće stanje novinara, medija i medijskih radnika u Srbiji.

 

Uvodnu reč dao je Đakomo Bozizio, šef Kancelarije OEBS-a u Bujanovcu, istakavši da su slobodni novinari i mediji koji nepristrasno rade svoj posao "najveći korektori dešavanja u društvu".

"Svesni smo da se danas mediji suočavaju sa brojnim problemima, pa će naša Misija nastaviti da radi i sa drugim strukturama u društvu, da bi se situacija u medijima poboljšala. Prošle godine smo sarađivali sa Ministarstvom kulture i lokalnim vlastima, radi unapređenja transparentnosti procedure za podršku medijskim projektima od javnog značaja", rekao je Bozizio, naglasivši da OEBS ostaje otvoren za dalju saradnju sa novinarima i medijima.

Skender Šaćipi, vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Titulli, istakao je da je on, kao jedan od organizatora događaja, pozvao sve lokalne medije i predstavnike lokalnih vlasti iz Preševa i Bujanovca, ali da se nisu svi odazvali.

"Pre pet dana predsednik Nacionalnog saveta Albanaca je potvrdio dolazak, ali, kao što vidite, ni njega nema. Ova slika najbolje pokazuje stanje lokalnih medija na jugu", istakao je Šaćipi.

Šaćipi je istakao da se od osnivanja (2012), portal čiji je urednik borio sa hakerskim napadima, kao i da je ovaj medij jedini na albanskom jeziku koji trpi i ovakav vid pritiska

Naglasio je da ne razume napore raznih političkih struktura da utiču na uređivačku politiku medija, te da je još jedan od problema nesaradnja institucija, jer je novinarima često, između ostalog, zabranjen pristup dokumentaciji od javnog značaja.

"Ako se pitamo da li je moguće objektivno novinarstvo, na osnovu svog iskustva kažem: teško, skoro nemoguće. Sloboda medija će i dalje biti ugrožena", pesimista je Šaćipi.

Okupljenima su se obratili i Ljiljana Stojanović iz Regionalne informativne agencije Jugpress, kao i Radoman Irić ispred Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Stojanović je kao realan problem istakla pretnje, ne samo novinarima, već i članovima njihovih porodica.

"Mediji moraju da ćute ako hoće da opstanu. Naš odgovoran posao nije plaćen, plate i honorari kasne, i veoma su niski. Novinari su danas svedeni na pratioce političara", jasna je Stojanović.

Ona je istakla da javni interes nije samo preneti šta kažu nosioci vlasti, već i ono što oni ne žele da se zna, kao što je "trošenje para građana iz budžeta", a posebno se osvrnula na mahinacije prilikom izbora članova komisija medijskih projekata, koji, shodno tome, direktno utiču na to ko će dobiti sredstva iz budžeta za (su)finansiranje medijskih sadržaja.

Radoman Irić naglasio je da je stanje u medijima u Srbiji "nikad teže nego danas", a autocenzuru, "moćne" pojedince i projektno finansiranje naveo kao razloge posrtanja novinarske profesije. Upotrebio je nedeljnik Vranjske kao eklatantan primer gašenja medija koji nisu po ukusu vlasti.

Organizatori ovog događaja su Titulli, Jugpress i Kancelarija OEBS-a u Bujanovcu.

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 1815 puta