utorak, 18 maj 2021 11:16

Radnik "Novog doma": Stanje u firmi je ljubav, navika, panika

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

 

Citiraću jedan deo dopisa koji mi je direktor JP 'Novi dom' Goran Petrović poslao, nakon mog obraćanja firmi gde iznosim primedbu da rad na novom radnom mestu ugrožava moje udravstveno stanje: '... Ne možemo a da se ne osvrnemo na činjenicu da ste vi i do sada imali svoje radno mesto u kancelariji, sa radnim stolom i stolicom, kao i svaki drugi radnik u upravi preduzeća. Ti uslovi su vam obezbeđeni i na šalteru. I radni sto, i stolica, i kompjuter, i šalterska prostorija koja je dovoljno prostrana da možete slobodno da ustanete i prošetate zbog vaših vena...'. Pazite, van svake pameti je da ja šetam po kancelariji u toku radnog vremena da bi održavao cirkulaciju vena, da mi se ne bi pogoršalo stanje", rekao je Slobodan Šukić, radnik ovog javnog preduzeća.

 

Šukić (45) za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) kaže da se 5. aprila mejlom i poštom obratio direktoru Petroviću, te ga tom prilikom upozorio da posao koji obavlja na novom radnom mestu, kao šalterski službenik, ugrožava njegovo zdravstveno stanje, o čemu je portal KTJS već pisao (link: http://ktjs.rs/teme/transparentnost/114-slobodan-sukic-radnik-novog-doma-direktor-mi-je-ugrozio-zdravlje) i da će biti prinuđen da preduzme sve mere u cilju zaštite svog zdravlja.

"Ubrzo, 9. aprila, Petrović odgovara na moju molbu, napisavši neke neshvatljive razloge kao opravdanje za svoju odluku o premeštaju, gde navodi da, između ostalog, imam pravo na dve pauze od 15 minuta, da je kancelarija gde borave i rade šalterski radnici velika, i da mogu, kad nema stranaka, da šetam po kancelariji", objasnio je Šukić.

 

KTJS: Zbog čega vam ne bi odgovaralo ako biste šetali po šalterskoj kancelariji, kako vam preporučuje direktor Goran Petrović? U kojoj bi meri to pogoršalo zdravstveno stanje vaših nogu; konkretno uticalo na problem sa proširenim venama koji imate?

ŠUKIĆ: Vidite, imao sam zakazan kontrolni pregled 5. maja kod doktorke Tamare Tasić, specijaliste transfuzijske medicine, kada je konstatovala da mi je stanje pogoršano, preporučila mirovanje i bolovanje do daljeg, i dala mi uput za vaskularnog hirurga. Operacija je neminovna. Pitali ste zbog čega bih bio u problemu ako bih šetao po kancelariji. Zbog šetnje ne bih, ali zbog sedenja bih. Čak i kada sam kod kuće i kad odmaram, biram da ležim, a ne sedim. Ja bih, svakako, od osam radnih sati bar šest ili sedam trebalo da sedim. Za mene je to, u ovakvom stanju, jako rizično. U petak, 7. maja, dobio sam poziv za Prvostepenu lekarsku komisiju – filijala za Pčinjski okrug sa sedištem u Vranju, koja je u ponedeljak, 10. maja, izvršila ocenu moje radne sposobnosti. To je korak koji je peduzeo direktor Petrović, jer sumnja u opravdanost mog bolovanja. Komisija je ocenila da je bolovanje opravdano, te da Zahtev za ispitivanje pravilnosti ocene izabranog lekara – odbija, sa zaključkom da je privremena sprečenost za rad od 15. marta 2021. medicinski opravdana.

 

Premda ste vi na bolovanju, ne primate pun iznos plate. Treba kupiti lekove za dnevnu terapiju, a spomenuli ste i da više ne možete da odlažete operaciju vena jer bi stanje moglo biti samo gore po vas. Imate li druge izvore prohoda, osim ličnog dohotka iz preduzeća "Novi dom"?

Ovog meseca ću najverovatnije ići na operaciju, da li će biti klasična ili laserska zavisi od mišljenja doktora. To će biti u Nišu, mada letnji period ne pogoduje operaciji vena. One se operišu zimi kada se skupljaju krvni sudovi; toplo vreme izaziva krvarenje. Lek ksarelto, koji od nedavno koristim, košta 6.000 dinara i on mi spasava život jer sprečava stvaranje krvnog ugruška. To je zamena za fraksiparin. S tom razlikom što uz ksarelto možete da jedete sve, dok vas fraksiparin ograničava, ne smete da jedete meso ili salate, na primer. S obzirom da sam na bolovanju i da živim sam, te drugih primanja, osima plate u JP "Novi dom", nemam, a trenutno primam 65 posto plate zbog bolovanja, obratio sam se direktoru Petroviću molbom za jednokratnu novčanu pomoć. Lekove koje trenutno koristim koštaju mesečno oko 7.000 dinara, pa sam ga zamolio da, u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti, moju molbu prosledi Nadzornom odboru (NO) preduzeća na glasanje na prvom sledećem sastanku.

 

Prema vašim rečima, nakon prvog intervjua koji ste dali portalu KTJS, direktor Petrović je rekao svojim podređenima, vašim kolegama, da se vama iz firme ništa ne dostavlja, nikakva dokumentacija, niti odgovara na zahteve. Da li ste sada dobili odgovor na molbu za pomoć?

Dobio sam odgovor 7. aprila, gde me je direktor obavestio da je uredno dobio moju molbu za jednokratnu pomoć i da će je proslediti NO. Međutim, 29. aprila održana je sednica NO, ali sam sa zvaničnog mejla firme dobio odgovor da moj zahtev nije prosleđen na odlučivanje ovom telu. I kolega Bojan Stajić, o kome sam već pričao, ima bolesno dete. Ni njemu direktor nije uslišio molbu da mu isplati jednokratnu pomoć, da deci kupi lekove. Međutim, sredinom aprila firma je uplatila Stajiću neki novac za lečenje njegovog deteta. Direktor je to sam odlučio, mimo svake odluke NO. Ja nemam ništa protiv svog kolege, stvarno mu je potrebna pomoć, i njemu iskreno više treba novac nego što treba meni. Ako bih birao da li da firma dâ novac kolegi Stajiću ili meni, izabrao bih njega, naravno. Čovek ima porodicu. Ali, ako je njemu, mimo znanja i odluke NO, već samo odlukom direktora, dat novac, mogao je i meni.

Govorili ste ranije o novogodišnjim paketićima koje je kupovao "Novi dom", da bi kasnije ta roba završavala kao donacija ugroženima. Imate li novih saznanja po tom pitanju i hoćete li preduzeti konkretne korake povodom sumnji na ove, prema vašim rečima, nezakonite radnje?

Petrovića najviše bole ti paketići. Sumnjam da je direktor zloupotrebio službeni položaj i naneo štetu firmi baš prilikom nabavke tih paketića. Decembra 2020, u obližnjem marketu u centru grada s kojim "Novi dom" ima poslovnu saradnju, direktor je dao saglasnost da firma kupi 48 paketića koje je kasnije preuzeo Nenad Milojević Šone. Milojević ih je, potom, preko Saveta za socijalna pitanja SNS-a, čiji je predsednik, delio kao novogodišnje paketiće ugroženim porodicama. Sumnjam, takođe, i da je JP "Novi dom", nešto ranije, iz kase firme platilo ulazna vrata koja je "Novi dom", opet, dao Nenadu Milojeviću Šonetu. On ih je, preko svog Saveta, donirao kao pomoć jednoj porodici u obližnjem selu čija je kuća spaljena usled požara. Paketići su Petroviću rak-rana, jer to je proverljivo. Tačno se vidi šta je kupljeno decembra 2020. Sumnjiva su mi i sponzorstva prema Ugostiteljskoj radnji (UR) Tradicija, čije je sedište u kući Nenada i Dragane Milojević. Dragana je, kao što sam već pričao u prethodnim razgovorima za vaš portal, zaposlena u našoj firmi kao sekretarica. Ova radnja se ne vodi na Nenada Milojevića, već na nekog od njegovih članova Saveta. Ovde se radi o klasičnom sukobu interesa. Ako je "Novi dom" dao novac Nenadu Milojeviću, a njegova supruga radi na mestu sekretarice u firmi, ona je u sukobu interesa. Ako je "Novi dom" sponzorstva u vidu novca ili namirnica, ili čega god, dao UR Tradicija, opet je Dragana Milojević u sukobu interesa, jer je sedište ove radnje u njenoj kući. Van svake pameti je da "Novi dom" plaća ulazna vrata, paketiće ili sudske sporove novcem građana, pre svega korisnika grejanja u Vranju.

 

U prethodnim razgovorima za portal KTJS govorili ste o mogućim zloupotrebama direktora Petrovića, nepoštovanju epidemioloških mera, kršenju prava radnika, mobingu i drugim potencijalnim nepravilnostima. Recite nam kakva je sad atmosfera u firmi, kako se direktor Petrović, posle svega, ophodi prema zaposlenima?

Stanje u firmi je ljubav, navika, panika. Situacija je, da kažem, mirnija. Ranije je direktor vikao i pretio radnicima, sad kanališe taj bes preko mene. Govori da će mi dati otkaz prvog dana kad se pojavim na poslu. Govori da ne mogu večno da budem na bolovanju i da će me se rešiti. Iako sam alergičan na pretnje, nemam nameru da se s njim fizički sukobljavam. Petrović, u naletima besa, preti i radnicima firme, govori će dobiti otkaz onaj ko meni odaje informacije. Zaposleni koji su privrženi direktoru su nakon intervjua koji sam dao vašem portalu pričali da sam time naneo štetu firmi. Primer je Miljana Cvetković koja je bila inkasant kao i ja. Njoj je u opisu radnog mesta bilo da nosi račune. Međutim, ona nikad nije nosila račune i ja sam direktora više puta na to upozorio. Ništa konkretno nije preduzeo. Moram da pohvalim drugu koleginicu i napomenem da je srce "Novog doma" finansijski direktor Aleksandra Stojanović. Ne pamtim da je žena nekad bila na bolovanju, radi i bolesna. Sve zavisi od nje. Ako ona stane, stala je cela firma. Nema kome od kolega i koleginica nije pomogla.

 

Rekli ste da je direktor Petrović korigovao svoje ponašanje i da više ne viče na radnike, kako ste kazali, bar ne u meri u kojoj je to činio ranije. Koji je razlog tome?

U panici je zbog budućnosti koja je neizvesna. Zna da mu se spremaju inspekcije koje će proveravati njegovo poslovanje. Pre svega nabavku paketića koju sam pomenuo, javne nabavke i sve redom. Pošto je gospodin Petrović napisao demant na moj prvi intervju vašem portalu – mada sumnjam da ga je on pisao, za šta imam dokaz – pozivam ga da odgovori na dva pitanja: Da li je JP "Novi dom" platilo paketiće i ulazna vrata koja je preuzeo Nenad Milojević Šone, predsednik Saveta za socijalna pitanja SNS-a? I da li je upoznat sa situacijom od 24. aprila, kada je te subote nepoznata ženska osoba, u predvečernjim satima, posetila "Novi dom" i tu se zadržala oko sat i po? Ako želi, može da odgovori, mada sumnjam da hoće jer nije odgovorio ni na moje dopise sa istim pitanjima koje sam slao na zvaničan mejl firme. Ranije, oko 1. aprila, nakon prvog intervjua portalu KTJS – a nije bila prvoaprilska šala – zloupotrebljen je službeni mejl JP "Novi dom", tako što je na zvaničnu imejl-adresu firme pristigao mejl jednog vranjskog novinara koji je pozdravio starog druga i ponudio svoju pomoć u pisanju demantija. Onog demantija koji, zapravo, i nije demanti, a koji ste vi objavili. U tom dopisu, taj lokalni novinar pogrdnim imenima naziva svoje kolege. Priviđali su mu se i nekakvi episkopi, čuda razna.

 

Kažete da je nepoznata ženska osoba ulazila u zgradu "Novog doma" u subotu, kada firma ne radi? Znate li razloge njenog dolaska, i kako je mogla da uđe? Pretpostavka je da ima ključ.

Te subote, 24. aprila, pošao sam do obližnjeg marketa i, vraćajući se kući, sreo sam druga. Video sam, a i drug mi je svedok, da je oko 19 časova u prostorije JP "Novi dom" ušla đospođa krupnije građe.Video sam da nosi naočare i neku kesu. Bilo mi je sumnjivo jer je subota, neradni je dan. Stajao sam u podnožju stepenica koje vode do ulaznih vrata firme. U početku sam stekao utisak da ta ženska osoba, takve građe i fizionomije, ne radi u "Novom domu". Zamolio sam druga da pričekamo i probamo da saznamo o kome se radi. Odustao sam od toga da zovem policiju. Nešto kasnije, kad je već počeo da pada mrak, krećući se oko zgrade firme, "obišli" smo pogledom sve kancelarije "Novog doma". Ni u jednoj nije bilo upaljeno svetlo. Kancelarije su nam sa zadnje strane i od spolja se vidi da li su uključena svetla u nekoj od njih. Kasnije, oko 20.30, dakle sat i po od ulaska, videli smo da ta ista gospođa izlazi iz firme, krećući se pored Triglav osiguranja i stepenicama prekoputa Inteza banke.

Da li ste prepoznali tu ženu?

Kasnije jesam. U pitanju je osoba koja dolazi u JP "Novi dom" i koja je već boravila u kancelariji direktora Petrovića, dolazila je i u radno vreme. Pretpostavljam da je u pitanju njegova prijateljica. Ne zalazim u njihove odnose, to me ne zanima. Postavlja se pitanje šta u firmi radi gospođa koja u njoj nije zaposlena, i to uveče, vikendom, kad je firma zatvorena. Zanima me ko ima ključeve firme. Rešen da to saznam, preko službenog mejla obratio sam se direktoru Petroviću i obavestio ga da sam tog predvečerja video žensku osobu koja ulazi u firmu i zamolio ga da proveri ko sve u firmi ima ključ ulaznih vrata. Nije reagovao na moj dopis. Posle nekoliko dana sam tu istu gospođu video da opet izlazi iz prostorija firme, baš kao i prethodnog puta, oko 20.30 sati. Opet sam se dopisom obratio direktoru, uz obećanje da ću sledeći put, kada budem video da ta žena ulazi u firmu, a desiće se verovatno, pre ili kasnije, istog momenta o tome obavestiti Policijsku upravu u Vranju. Da dođu i sačekaju da vide ko će izaći iz firme. I tražiću službenu belešku, jer sam ja i dalje radnik "Novog doma", ne želim da u nju ulazi neko ko nije radnik preduzeća, posebno jer se u u zgradi nalazi poverljiva dokumentacija. Prema rečima druga koji je te večeri sa mnom bio u blizini firme, nekom prilikom je video direktora Petrovića da u radno vreme, oko 12.15 časova, sa tom istom prijateljicom o kojoj pričam, u jednom kafiću u neposrednoj blizini firme, pije piće.

 

Vi govorite, dakle, o tome da direktor u toku radnog vremena nije u firmi, niti na terenu gde nadzire svoje radnike, već da pije piće u kafiću. Sa druge strane, vama predlaže da šetate u kancelariji, kako biste poboljšali cirkulaciju nogu i time smanjili šansu od nastanka tromba.

Imam prijatelje u tom kafiću i oni su mi potvrdili da je direktor tog dana sedeo tamo, samo ne znaju koji vremenski period je u pitanju. Dakle, on u radno vreme ide da pije kafu sa svojom prijateljicom, a ja da šetam u kancelariji jer je prostrana pa, jel, ima gde da se pusti korak. Možda bih ja i mogao da ja šetam, ali da mi on pozajmi prijateljicu, pa da kod šaltera zajedno šetamo. Zamolio bih direktora Petrovića, ako ovo pročita, a znam da hoće, da mi dâ broj telefona Vile siti koja je nalazi u Bujanovcu, pošto sam čuo da je prijatelj sa vlasnikom ovog odmarališta. Otišao bih tamo na opuštanje.

 

Pored ove potencijalne zloupotrebe službenih prostorija u dane vikenda – kada ste, kako ističete, videli da ženska osoba ulazi u zgradu "Novog doma" – da li ste uočili još neku zloupotrebu u firmi?

U međuvremenu sam podneo dve prijave zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i nepoštovanja zakona od strane direktora Petrovića. Podneo sam i dve prijave Policijskoj upravi u Vranju – Upravi kriminalističke policije, Odseku za privredni kriminal; kao i dve prijave Inspekciji rada u Vranju. Niko mi nije odgovorio niti me kontaktirao povodom mojih sumnji na kršenja zakona. Ranije sam pričao da neke moje kolege ne poseduju rešenje za rad u kotlarnici koje se tiče bezbednosti na radu. Time direktor ugrožava, pre svega, život tih radnika, ali je to opasnost i za neposrednu okolinu. Reakcija direktora je bila sledeća: sredinom aprila, ta lica za koja sam rekao da nemaju rešenje za rad u kotlarnici – nisam ih imenovao – svi su o svom trošku polagali za to rešenje, sumnjam u Radničkom univerzitetu u Vranju. To je svakog radnika koštalo 12.000 dinara. Takođe, ranije sam vam pričao o cevima koje je firma naručila a koje se nalaze na nekoliko lokacija u gradu. Skoro sam ustanovio da se i kod naselja Ledena stena nalazi se još šest cevi koje služe za toplifikaciju Vranjske Banje, na kojima je etiketa sa imenom firme od koje mi i dan-danas nabavljamo te cevi. Na jednoj od njih kredom je napisan datum 18. septembar 2010. Ne znam koja je njihova vrednost, svakako nisu jeftine, ali mi je nelogično da 11 godina cevi stoje, tačnije leže na zemlji, i da se ne koriste, a nabavljaju se nove. Izgleda nije poenta da se raspoložive cevi koriste, već da se dodatne naručuju.

Prema vašim nezvaničnim saznanjima, protiv direktora Petrovića je u toku krivični postupak?

Priča se da se protiv direktora Petrovića, navodno,vodi krivični postupak; da već, navodno, ima optužnicu za zloupotrebu službenog položaja. Ako je ovo tačna informacija, o potencijalnoj zloupotrebi službenog položaja, smatram da direktor Petrović ne ispunjava uslove da se kandiduje na mesto direktora preduzeća. Kad je bio direktor u prvom mandatu, posle njegove smene račun firme je bio u blokadi, prema rečima kolega, tri ili četiri meseca. O tome je, svojevremeno, za Vranjske novine pričao pokojni Živko Stamenković koji je Petrovića nasledio kao direktor. Sada se isto dešava. Mišljenja sam da je Petrović dao veći broj menica nego što je visina javnih nabavki, tako da će, posle njegove smene, pustiti menice svi ti kojima ih je dao i račun firme će biti u blokadi.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

 

Pročitano 1155 puta
 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs