Odštampajte ovu stranicu
utorak, 24 mart 2020 22:19

Direktorka "Pete škole" iz Vranja diskriminisala učitelja, prekršila tri zakona

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

"Premeštajem Miomira Dejanovića na drugo mesto rada, Tijana Đokić, direktorka OŠ 'Svetozar Marković' u Vranju, prekršila je odredbe člana 7. Zakona o zabrani diskriminacije, člana 18. Zakona o radu i člana 110. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", navodi se u dopisu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković.

Poverenici je Miomir Dejanović, učitelj iz Vranja, 16. oktobra minule godine uputio pritužbu zbog sumnje da je diskriminisan od strane direktorke OŠ "Svetozar Marković", popularne "Pete škole", u kojoj je tad radio. Naime, Dejanovića je direktorka Đokić na početku školske 2019/2020. premestila iz matične škole u istureno odeljenje u Donjem Neradovcu; iako je od dvadesetoro zaposlenih učitelja i učiteljica, on na rang-listi na deobi drugog mesta. Mnogo je važnije – govori Dejanović za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) – to što direktorka nije ni razmatrala nezaobilaznu činjenicu da njegov maloletni sin ima poteškoća u razvoju i da mu je neophodna, po mišljenju lekara specijaliste, celodnevna nega i pojačan nadzor oba roditelja, o čemu je portal KTJS već izveštavao (link: http://www.ktjs.rs/teme/transparentnost/77-miomir-dejanovic-ucitelj-koji-je-premesten-u-seosku-skolu-problem-je-sto-imam-autisticnog-sina).

U odgovoru Poverenice na pritužbu Dejanovića decidno piše da ga je direktorka Đokić, samim premeštajem na drugo radno mesto, "stavila u nepovoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene, zbog zdravstvenog stanja člana njegove porodice", budući da i Miomirova supruga kao učiteljica radi van Vranja.

"Dalje je utvrđeno da Tijana Đokić, direktorka OŠ 'Svetozar Marković' u Vranju, nije dostavila dokaze koji ukazuju da je premeštaj Miomira Dejanovića na drugo mesto rada srazmeran i nužan, odnosno da se cilj (premeštaj neraspoređenog nastavnika razredne nastave i kvalitetno organizovana nastava u Donjem Neradovcu) nije mogao ostvariti i na drugi način", napisala je Poverenica u dokumentu koji je sačinjen od utvrđivanja činjeničnog stanja, mišljenja i preporuke, a koji je dostavljen obema stranama, i učitelju i direktorki.

 

ROK

Kako je portal KTJS već pisao (link: http://www.ktjs.rs/teme/transparentnost/82-ucitelj-iz-vranja-prekinuo-strajk-gladju-pronadjeno-kompromisno-resenje), direktorka Đokić i učitelj Dejanović postigli su sporazum da on naredne školske godine bude raspoređen, tačnije vraćen, u sedište matične OŠ "Svetozar Marković".

"Poverenik je dao preporuku Tijani Đokić, direktorki škole, da preduzme sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti radi zaključenja aneksa ugovora o radu kojim će zaposleni Miomir Dejanović najkasnije u školskoj 2020/2021. godini, iz izdvojenog odeljenja škole u Donjem Neradovcu biti premešten na rad u sedište matične OŠ 'Svetozar Marković' u Vranju, kao i da ubuduće u vršenju poslova iz svoje nadležnosti ne krši antidiskriminacione propise", navela je Poverenica u odgovoru na Dejanovićevu pritužbu.

 

Neophodno je da direktorka Đokić, navodi se u dopisu br. 07-00-614/2019-02 od 26. februara 2020, obavesti Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti o sprovođenju ove preporuke u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja sa preporukom. Ako ne postupi tako, u skladu sa članom 40. Zakona o zabrani diskriminacije, "biće doneto rešenje o izricanju mere opomene, protiv kojeg nije dopuštena žalba, a za slučaj da se ovo rešenje ne sprovede, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti može o tome obavestiti javnost preko sredstava javnog informisanja i na drugi pogodan način".

 

Ovaj deo iz dopisa i apostrofira učitelj iz Vranja, naglašavajući da ga direktorka "najkasnije u školskoj 2020/2021" može vratiti u matičnu ustanovu, što bi značilo da je to poslednji rok za povratak u "Petu školu".

"Direktorka može da me vrati najkasnije na početku sledeće školske godine, septembra 2020. Prema tome, ona može i ranije da me vrati iz Donjeg Neradovca. U aneksu koji ćemo potpisati, direktorka mora da precizira da me vraća na isto radno mesto, radno mesto učitelja, a ne da me stavi u biblioteku ili da budem u produženom boravku. Ustalom, dogovor o povratku na mesto učitelja imam i sa pomoćnikom ministra prosvete, Milanom Pašićem, sa kojim sam tokom nemilih dešavanja više puta razgovarao telefonom", rekao je Dejanović.

Dodao je da je svoj posao učitelja radio bezmalo četvrt veka i da želi da njime nastavi da se bavi. Bilo kakvo delovanje direktorke Đokić, drugačije od onog u dopisu preporučenog od strane Poverenice Janković, te odstupanja od dogovora sa pomoćnikom ministra prosvete, smatraće, kako je rekao, "poigravanjem i nastavkom diskriminacije".

"Pre nego što me je direktorka nezakonito premestila u izdvojeno odeljenje i pre počinjene diskriminacije nada mnom, bio sam učitelj 24 godine. Ovo preciziranje u novom aneksu ugovora, da ću biti vraćen na isto radno mesto u matičnu školu, sprečiće nepotrebne komplikacije i neizvesnost, koje ću smatrati nastavkom diskriminacije. Direktorka mora da snosi sankcije. Neće biti dovoljno da me samo vrati na posao. A ako ne ispuni zahtev Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, može da izgubi mesto u prosveti", istakao je učitelj iz Vranja.

 

KOORDINATOR JE DISKRIMINATOR

Dejanović se ponosi činjenicom da je "najbolji edukator Srbije, najbolji nastavnik bivše Jugoslavije i da mu je radna biografija ušla u Leksikon stvaralaca u obrazovanju koji obeležavaju srpsku prosvetu", kao i da je, sa svojim učenicima, osvajao prva mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Naglasio je da je direktorka Đokić "htela sve to da poništi, jer ljudi ne trpe bolje od sebe", jer joj je, kako je objasnio, "to bila namera, da me pošalje u Donji Neradovac i do penzije ne vrati".

"Ovim svojim primerom hoću da ohrabrim ljude da se obrate Poverenici ako na svojoj koži osete diskriminaciju. Da ne odustaju iz nekog straha. Diskriminatori se hrane strahom i onda su još jači", rekao je učitelj.

Dejanović kaže da je direktorka vranjske "Pete škole" proglašena za "diskriminatora" jer je sprečila njegovo dete da se redovno školuje, "iako je znala njegovu porodičnu situaciju", što je, kako je istakao, Poverenica i navela u izveštaju.

"Direktorka je stalno u izjavama za medije isticala da me je po zakonu poslala u izdvojeno odeljenje škole, puna sebe, kao da je učinila neko dobročinstvo, a ne najgrublje prekršila zakon i diskriminisala me zbog udaljavanja roditelja od deteta sa autizmom. Međutim, ispade da nije ni bilo po zakonu! U pismu Poverenice svi direktorkini razlozi, zbog čega me šalje u Donji Neradovac, potpuno su pobijeni!", istakao je Dejanović.

 

Rekao je i da njegov sin i pre pandemije Korona virusa nije išao u školu, zbog nemogućnosti usklađivanja smena, te istakao da njegova porodica "nije poligon za nečije iživljavanje".

"U vreme kad sam bio na poslu i radio, dete od septembra do decembra prošle godine uopšte nije moglo da pohađa prvu smenu u školi, zbog direktorkine odluke. Zato što smo sa suprugom i detetom bili u istoj smeni, pa ujutru nismo mogli da ga odvedemo u školu i stignemo na posao, niti mogli ranije da odemo po njega, da ga dovedemo kući, jer smo na poslu u to vreme", objasnio je Dejanović svakodnevne poteškoće s kojima se njegova porodica susretala.

 

Dodao je da direktorka Đokić sada, kao "osvedočeni diskriminator", ne može da bude na čelu jedne vaspitno-obrazovne ustanove, te da će, "ako ne bude sankcionisana, to značiti da kršenje zakona i diskriminatorsko ponašanje postaju ozakonjena praksa".

"Neumesno je da osoba koja je izvršila diskriminaciju nad učiteljem koji ima sina sa autizmom i prekršila zakon, govori o dečjim pravima i bude koordinator na projektu 'Obrazovanje za prava deteta', i da smatra da može biti uzor bilo kome na tom polju! Ona želi da škola bude model za dečja prava a baca senku na ceo projekat. To je bespredmetno. Može škola da bude uzor, ali bez ovakve direktorke na njenom čelu, i bez nje kao rukovodioca projekta", rekao je Dejanović.

 

"SUPER JE U DONJEM NERADOVCU"

Dejanović kaže da je način na koji se direktorka Tijana Đokić ponašala prema njemu – u potpunosti zanemarujući složenu porodičnu situaciju svog zaposlenog, kao i da nije želela s njim da razgovara o problemima koje mu premeštaj u Donji Neradovac stvara – vodio iskuljučivo koraku koji je preduzeo, a to je obraćanje za pomoć Poverenici za zaštitu ravnopravnosti; jer drugog rešenja, kako je naglasio, nije bilo.

"Direktorkin glavni argument što me premešta u drugu školu bio je taj da se i seoskoj deci poboljša kvalitet nastave. Ako je argument da deca u Donjem Neradovcu zaslužuju najbolje učitelje, to znači da i gradska deca zaslužuju isto, što bi opet značilo da ne treba da me, prilikom povratka u matičnu školu, prebaci u biblioteku ili produženi boravak, već vrati na radno mesto učitelja", rekao je Dejanović.

 

Istakao je da ga je pozitivno iznenadilo to što je Poverenica radila "nezavisno, ne dozvolivši nikakav upliv uticaja sa strane".

"Ja sam faktički prognan iz škole samo zato što drugačije mislim. Nikakav razlog nije imala da me premesti u izdvojeno odeljenje, samo lični obračun, pretpostavljam. Nije tolerantna i ne trpi mišljenje koje se razlikuje od njenog", rekao je učitelj.

 

Povodom navoda direktorke Đokić iz novembra 2019, da "neprihvatanje novog mesta rada od strane Miomira Dejanovića izaziva reakciju roditelja učenika iz Donjeg Neradovca i čini da se ovi učenici i njihovi roditelji zbog toga osećaju povređenim i diskriminisanim", Dejanović kaže da – iako je verovao da mu je direktorka "pripremila teren", da je postojala mogućnost da ga u selu nedaleko od Vranja dočekaju razjareni roditelji i deca, pre svega zbog ranije polemike njega i direktorke da i đaci u ruralnim sredinama zaslužuju najbolje predavače i uslove školovanja – na novom radnom mestu nije imao problema.

"U Donjem Neradovcu je super. Roditelji su čitali članke po medijima, shvatili su situaciju i razumeli me. Premeštajem me je direktorka izbacila iz učionice u 'Petoj školi' koju sam oplemenio, uređujući je sa učenicima. Sama mi je govorila kako su joj neki roditelji, prilikom dolazaka na sastanke i seminare, govorili da bi voleli da njihova deca uče u takvom okruženju. Ja sam, nakon selidbe, sve crteže, dečje radove, stripove i pesme odlepio i skinuo, ostali su goli zidovi. Držali su sednice u toj mojoj učionici i direktorka se dičila enterijerom", rekao je vranjski učitelj.

 

Uskoro možemo očekivati odgovor direktorke Tijane Đokić, tačnije postupanje po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković. Zakonski rok od 30 dana počeo je da teče krajem februara.

 

 ZAKONI KOJE JE PREKRŠILA DIREKTORKA "PETE ŠKOLE"

 

Premeštajem učitelja Miomira Dejanovića, a ne uzimajući u obzir da njegov sin ima pervazivni razvojni poremećaj (grupa neuropsihijatrijskih razvojnih poremećaja koje karakterišu usporenje i devijacija u oblasti socijalnog i kognitivnog razvoja, naročito u oblasti razvoja govora i jezika) iz spektra autizma, direktorka "Pete škole", Tijana Đokić – smatra Poverenica za zaštitu ravnopravnosti – prekršila je tri zakona.

 

Odredbama člana 7. Zakona o zabrani diskriminacije – navela je Poverenica u dopisu koji je parafirala – propisano je da posredna diskriminacija postoji ako se lice ili grupa, zbog njegovog odnosno njihovog ličnog svojstva, stavlja u nepovoljniji položaj aktom, radnjom ili propuštanjem koje je prividno zasnovano na načelu jednakosti i zabrani diskriminacije, osim ako je to opravdano zakonitim ciljem, a sredstva za postizanje tog cilja su primerena i nužna.

 

Drugi zakon koji je, prema mišljenju Poverenice, prekršila direktorka OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja je Zakon o radu. Posredna diskriminacija, u smislu ovog zakona, postoji kad određena naizgled neutralna odredba, kriterijum ili praksa stavlja ili bi stavila u nepovoljniji položaj u odnosu na druga lica – lice koje traži zaposlenje, kao i zaposlenog zbog određenog svojstva, statusa, opredeljenja ili uverenja iz člana 18. ovog zakona (član 19. stav 2).

 

"Odredbama člana 20. ovog zakona propisano je da je diskriminacija iz člana 18. ovog zakona zabranjena u odnosu na: 1) uslove za zapošljavanje i izbor kandidata za obavljanje određenog posla; 2) uslove rada i sva prava iz radnog odnosa; 3) obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje; 4) napredovanje na poslu; 5) otkaz ugovora o radu", deo je izveštaja u kome Poverenica Janković objašnja povredu zakona.

 

Poslednji, svakako ne i najmanje bitan prekršaj koji je, prema mišljenju Poverenice Brankice Janković, direktorka vranjske "Pete škole" načinila, obuhvata kršenje odredaba Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji u članu 110. stav 1. zabranjuje diskriminaciju i diskriminatorsko postupanje, kojim se na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa, odnosno vrši propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lica ili grupe, kao i članove njihovih porodica ili njima bliska lica na otvoren ili prikriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, statusu migranta, odnosno raseljenog lica, nacionalne pripadnosti ili etničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, imovnom stanju, socijalnom i kulturnom poreklu, rođenju, genetskim osobenostima, zdravstvenom stanju, smetnji u razvoju i invaliditetu, bračnom i porodičnom statusu, osuđivanosti, starosnom dobu, izgledu, članstvu u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama i drugim stvarnim, odnosno pretpostavljenim ličnim svojstvima, kao i po drugim osnovima utvrđenim zakonom kojim se propisuje zabrana diskriminacije.

 

Ovim zakonom propisano je da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove, da on odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima učenika i zaposlenog, te da obezbeđuje uslove za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih – navela je Poverenica Janković, obrazlažući pravne okvire za donošenje mišljenja.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 3145 puta
Dušan Pešić