Odštampajte ovu stranicu
utorak, 24 septembar 2019 11:23

Miomir Dejanović, učitelj koji je premešten u seosku školu: Problem je što imam autističnog sina

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

 

Učitelj Miomir Dejanović (52), višestruko nagrađivan za u praksi uspešno primenjenu metodologiju i inovacije u radu sa decom, čiji su profesionalni kvaliteti priznati i van granica Republike Srbije, premešten je iz vranjske Osnovne škole "Svetozar Marković" u seosku školu u Donjem Neradovcu – uprkos tome što na konačnoj rang-listi od dvadesetoro zaposlenih učitelja u popularnoj "Petoj školi" u Vranju (na dan 28. jun 2019) deli drugo mesto po broju osvojenih bodova. Dejanović je kao isključivi razlog nezadovoljstva premeštajem naveo fizičko udaljavanje od autističnog sina Lazara, učenika završnog razreda OŠ "Radoje Domanović" kome je usled nesamostalnosti potrebna celodnevna nega i konstantan nadzor barem jednog roditelja – a problem je u tome što ni Miomirova supruga nije zaposlena u Vranju, već predaje u školi u Krševici.

"Ne bih da me ljudi pogrešno shvate; nije meni poniženje rad u seoskoj školi već, naprotiv, izazov, ali će moja putovanja usled premeštaja samo dodatno otežati brigu o našem sinu. Direktorka 'Pete škole' Tijana Đokić zna da imam autistično dete, a posedujem i nalaze tima lekara koji to potvrđuju", rekao je Dejanović za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

POREMEĆENA RUTINA

Dejanović, nastavnik razredne nastave, dodao je da je u Ponudi za zaključenje Aneksa ugovora br. 562-01 od 22. avgusta direktorka Đokić navela da "pravna posledica nepotpisivanja Aneksa ugovora može biti prestanak radnog odnosa, u skladu sa zakonom". Đokić je u ovoj ponudi Dejanoviću kao razlog premeštaja u Donji Neradovac – izdvojenom odeljenju OŠ "Svetozar Marković" – iznela argument o "manjem broju upisanih učenika u prvi razred u školskoj 2019/20". 

"U sedištu škole u Vranju (matična škola), gde je došlo do manjeg broja upisanih učenika u prvi razred, biće formirana tri odeljenja prvog razreda. S obzirom da je u prvom razredu jedno odeljenje manje od broja nastavnika iz četvrtog razreda, jedan od vas ne može biti raspoređen u školskoj 2019/20. kao nastavnik budućeg prvog razreda", decidno je navedeno u ponudi direktorke Đokić koja se, svestan je i Dejanović, "ne odbija".

 

Dalje je naznačeno da bi Dejanović poslove nastavnika razredne nastave obavljao umesto Mirjane Petrović koja je proglašena tehnološkim viškom u školi u Donjem Neradovcu. Inače, Mirjana je sada dovedena u matičnu školu i u odeljenju je trećeg razreda do povratka učiteljice koja je trenutno direktorka u OŠ "Dositej Obradović".

"Kad sam direktorku Đokić pitao zašto baš ja od 20 učitelja, rekla mi je da se ta rang-lista ne gleda kad se razmeštaju radnici nego samo pri određivanju tehnoloških viškova. Pitam se koji je onda javni kriterijum za razmeštanje. Pa da sam i zadnji na rang-listi treba da sagleda moju situaciju, da me ne premešta zbog deteta. Da sam zadnji, a ne treći", kazao je Dejanović.

On je istakao da bi identično reagovao i negodovao i da je dobio ponudu za premeštaj u neku drugu školu koja je geografski udaljena od "Domanovićeve", a sve zbog brige o sinu koji se ponekad uznemiri u školi, pa roditelji odu ranije po njega.

"Porodica mi je ugrožena. Imali smo sa suprugom i sinom neku rutinu, a sad nam je sve poremećeno mojim premeštajem. I pre smo jedva usklađivali smene. Čim Đokićeva meni kaže: 'ja sam tako odlučila', nema drugog objašnjenja osim da je sve to uradila da dokaže da može, iz inata, bez potrebe", smatra učitelj iz Vranja.

 

Dozu apsurda daje činjenica da je direktorka OŠ "Svetozar Marković" ujedno i koordinatorka na projektu "Obrazovanje za prava deteta", pa način ophođenja Đokićeve prema njemu Dejanović naziva "nespojivim i bezobzirnim".

"Direktorka Đokić je izjavila da se naša škola bori da postane model za dečja prava, te da zaposleni u takvoj školi ne treba da doživljavaju premeštaj u ruralnu sredinu kao kaznu. Pa ja ne doživljavam to kao kaznu, već činjenicu da me udaljava od deteta. A još je i borac za dečja prava. Tragikomično", rekao je Dejanović.

 

LJUBOMORA I STRIP

Čovek koji, između ostalih brojnih priznanja i nagrada, odlukom Udruženja "Živojin Mišić" nosi titulu Najbolji edukatori Srbije 2017. i u grupi je najboljih nastavnika bivše Jugoslavije za tekuću godinu, rekao je da je Đokićeva, prilikom davanja izjave dnevnom listu "Politika", objasnila da je do premeštaja došlo jer "i seoska deca zaslužuju da imaju najboljeg učitelja".

"To je bilo njeno opravdanje. I to je tačno, ali je tačno i da je 17 koleginica i kolega ispod mene na rang-listi. Svi oni su valjda dobri i podobni za mesto učitelja u Donjem Neradovcu. Direktorkina kombinatorika izaziva nezadovoljstvo roditelja dece sa sela, jer im menja učitelje", objasnio je Dejanović.

On razlog ovakvog ophođenja Đokićeve vidi u "ličnom obračunu", ali i "ljubomori". Dodaje da ga iskustvo uči da zaslužne i kreativne učitelje i nastavnike premešaju iz sela u grad, ne obrnuto, posebno ako dugo i uspešno rade, kao što je slučaj s njim.

"Ne mogu da verujem da ovo doživljavam posle 24 godine radnog staža. Ja nisam uključen u politiku, ali mislim da je u pitanju lični obračun. Na sednicama uvek kažem svoje mišljenje, analiziram situaciju, pa je direktorka jednostavno želela da mi se osveti na taj način i udalji me od deteta", rekao je Dejanović.

 

Misli i da je direktorka Đokić "ljubomorna" na njegove nagrade koje je sa svojim đacima osvojio na takmičenjima, dodajući da "nikad nije htela, bez njegove intervencije, javno da istakne njegove učenike, niti ih je ikad pozvala u svoju kancelariju da im čestita, sipa im sok i zahvali im se što reprezentuju školu na pravi način". 

"Evo kako se i meni direktorka zahvaljuje: umesto da se ponosi mnome, ona me udaljava od bolesnog deteta, a u sve je upućena. Kako će na ovaj način da motiviše mlade? Radi, trudi se, evo kako ćeš da prođeš. To je poruka koju ona šalje. Mene najviše pogađa što sam nemoćan protiv bahatosti, a znam da je pravda na mojoj strani. Kako da dokažem da sam u pravu?!", pita se Miomir Dejanović.

 ŠKOLSKI ODBOR "PETE": MOLBA SE ODBIJA KAO NEOSNOVANA

 

Školski odbor OŠ "Svetozar Marković" na sednici održanoj 11. septembra, postupajući po molbi zaposlenog učitelja Miomira Dejanovića, donosi odluku da se "molba odbija kao neosnovana".

"Što se tiče porodičnog stanja zaposlenog kao i navoda iz zapisnika Prosvetne inspekcije, Školski odbor smatra da nema povrede navedenih odredbi Zakona o radu, a koje se odnose na zabranu diskriminacije", navodi se u dopisu Školskog odbora "Pete škole" u Vranju.

Deca vole njegova predavanja, potvrđuju roditelji s kojima smo razgovarali – koji su želeli da ostanu anonimni – a kako i ne bi kad je učitelj Dejanović nauci pridodao elemente igre, stripa, povezujući pritom sadržaje više predmeta i olakšavajući usvajanje materije. Na Učiteljskom fakultetu je diplomirao na temu "Strip kao sredstvo edukacije", a sa svojim đacima je štampao edukativne stripove kao knjigu.

Kada na času obrađuje neki tekst sa decom, svako od njih tekst oblikuje u strip na svoj način, pretvara ga u slike onako kako ga doživljava i – kaže Miomir – taj spoj teksta i crteža omogućava detetu da bolje pamti.

"Nikakav spor nisam imao ni sa roditeljima, ni sa decom. A ako direktorka misli da sam ja na nekoj sednici prekršio bilo šta, neka povede disciplinski postupak, nije ovo način. I moj otac je radio u 'Petoj' kao profesor srpskog jezika, dobitnik je Svetosavske nagrade. Zaslužni smo pojedinci te škole. I sad je na poziciji neko ko kroji sudbine, ko nema ni stida ni srama, a ni poštovanja prema minulom i sadašnjem radu", rekao je on.

 

"SAMO TRI KILOMETRA"

Zbog svoje muke mnogima se obraćao za pomoć – lokalnim i republičkim institucijama i njihovim predstavnicima – ali malo ko je želeo da čuje njegov problem. Obaveštavao je redom: Školski odbor OŠ "Svetozar Marković" u Vranju da preispita etičnost odluke o premeštaju, direktorku ove obrazovne ustanove Tijanu Đokić, opštinsku i republičku inspekciju, članicu Gradskog veća Zoricu Jović, Sindikat "Nezavisnost" koji je obećao da će "sve da pokrene", naposletku i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.

Prosvetni inspektor Dejan Dušanović obratio se Dejanoviću Obaveštenjem o molbi br. 614-58/2019-13-5 od 4. septembra – u kome je navedeno da je "direktoru škole naložena mera da na osnovu člana 126. stav 1. i 4. tačka 18. i 20. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 88/2017 i 27/18), preispita Ponudu br. 562 od 22. avgusta 2019, Aneks ugovora o radu br. 562-01 od 22. avgusta 2019. godine... Zbog postojanja sumnje da je u postupku premeštaja na drugo radno mesto, nejednako postupano u pogledu sagledavanja vaših porodičnih obaveza u smislu člana 18, 19. i 20. Zakona o radu, gradska prosvetna inspekcija je na osnovu člana 15. stav 1. tačka 6. Zakona o prosvetnoj inspekciji, obavestila i uputila predmet na nadležnost inspektorima za rad Pčinjskog okruga radi preduzimanja mera u delokrugu njihove nadležnosti".

Postoji, dakle, "sumnja na nejednako postupanje direktorke Tijane Đokić prema Dejanoviću i njegovoj koleginici M.M, nastavnici geografije u 'Petoj'", koja – kaže Miomir – "takođe ima dete sa poteškoćama u razvoju, a kojoj je direktorka Đokić pomogla da češće bude uz dete". Uz dodatak da ima prostora za preispitivanje te odluke.

 

Dejanoviću je, uz zakašnjenje, u ličnom pismu odgovorila i direktora Tijana Đokić, potvrdivši pređašnju izjavu datu listu "Politika" – "da i seoska deca imaju pravo na najbolje učitelje", što je, kaže Miomir Dejanović, "njoj bio jedini kriterijum".

U odgovoru na učiteljev zahtev br. 685 od 13. septembra, Đokićeva je istakla da "svoj posao obavlja odgovorno, savesno, profesionalno i u skladu sa zakonom", pozivajući se na Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o radu.

"Ljudski faktor i empatija je prisutna u mom radu, ali ne može biti prioritet u odnosu na odgovorno obavljanje dužnosti direktora škole. Poštovani Miomire Dejanoviću, učenici u izdvojenom odeljenju u Donjem Neradovcu zaslužuju najbolje učitelje i kvalitetno obrazovanje! I to je bio osnovni i jedini kriterijum u odabiru Vas kao učitelja koji će biti preraspoređen na mesto nastavnika razredne nastave u izdvojenom odeljenju u Donjem Neradovcu. S obzirom da se radi samo o 3 km udaljenosti od centralne škole smatram da Vas nisam ugrozila donošenjem ove odluke", piše u obraćanju Đokićeve Dejanoviću.

Početkom oktobra Miomir će učestvovati u finalu Međunarodnog festivala kreativnog filma (KREF) u Leskovcu kao autor; u pitanju je obrazovni film za potrebe nastave i rada sa decom.

"Moj film implementira inovativne elemente i digitalizaciju, to se sad vrednuje svugde. Osim kod mene u školi, kad je u pitanju moje autorsko delo", rekao je Dejanović.

 

Miomir Dejanović, poznat i kao MiDej, svakim se potezom razlikuje od svojih kolega i koleginica. Skoro pa redovno dobitnik je neke nagrade ili priznanja. Na njegovim časovima deci nije dosadno, uče crtajući i zabavljajući se, razvijajući maštu i kreaciju, a njegov trud u radu sa osnovcima nije ostao neprimećen. Tačnije, nije primećen samo od strane onih koji to ne žele da primete, koji ne vide da – konkretno – fizičkim udaljavanjem oca od autističnog sina ugrožavaju njegovu porodicu i njeno kakvo-takvo funkcionisanje.

 DIREKTORKA BEZ ODGOVORA NOVINARU

Iako je poruku sa pitanjima o razlozima i motivima premeštaja učitelja Miomira Dejanovića iz Vranja u Donji Neradovac pročitala, direktorka vranjske Osnovne škole "Svetozar Marković", Tijana Đokić, do objavljivanja ovog teksta nije na njih odgovorila novinaru portala Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS).

Pitanja su direktorki Đokić poslata preko mobilne aplikacije Viber i na zvaničan mejl ove obrazovne ustanove naveden na sajtu škole (osmarkovic@yahoo.com), u petak popodne, 20. septembra, ali ona na njih nije odgovorila do isteka roka u ponedeljak, 23. septembra u 15 sati.

 

Pitanja poslata Tijani Đokić:

1. Zbog čega je premešten baš Miomir Dejanović, a ne neko drugi? Prevashodno uzimajući u obzir da ima autističnog sina i da je to trebalo uzeti u obzir pri odlučivanju. Pored Miomira, na listi je još 19 zaposlenih, njegovih kolega, dok je njih 17 na rang-listi bodovno ispod Dejanovića.

 

2. Da li znate da je Dejanovićev sin autističan? Ako znate, da li ste to uzeli kao kriterijum pri donošenju odluke o premeštaju?

 

3. Da li ste još nekom drugom dali ponudu za zaključivanje Aneksa, osim Dejanoviću?

 

4. Postoji li, i koji bi onda bio, javni kriterijum za razmeštanje zaposlenih, budući da ste rekli da se rang-lista ne gleda kad se razmeštaju radnici, nego samo pri određivanju tehnoloških viškova?

 

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 4283 puta
Dušan Pešić