sreda, 19 jun 2019 23:31

Heroji i slabići završnog ispita u Srbiji i Vranju

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Ovogodišnji završni ispit za maturante osnovnih škola u Srbiji, biće upamćen po „probijanju“ testa iz matematike, štrajku beogradske dece ispred ministarstva prosvete, ne podnošenju ostavke Mladena Šarčevića, resornog ministra i organizovanju protesta dece i roditelja u nekoliko gradova Srbije, tog, drugog ispitnog dana. Naime, kao što i „vrapci na grani znaju“ neko je iz jedne osnovne škole u Zemunu, „ukrao“ test iz matematike, rešio ga i dao jednom detetu, koje je poslalo taj isti, urađeni test drugoj deci, pa se on noći uoči polaganja, našao na Fejsbuku. Svršene osnovce su ujutru dočekali direktori škola i saopštili im da tog dana neće polagati test iz matematike, poželeli im sreću na kombinovanom i „tešili“ ih da će imati još jedan dan da dobro obnove gradivo iz matematike. Naizgled normalan pristup đacima, fino obrazloženje, jer i „lepa reč gvozdena vrata otvara“

Međutim, pošto su ovo „neki drugi klinci“, shvatili su da se neko, tačnije ministarstvo poigrao sa njima, i iz škola u Beogradu, krenuli da razgovaraju sa ministrom Mladenom Šarčevićem. O ovom događaju građani Srbije su mogli da se informišu putem interneta, jer većina Vučivevih medija, nije registrovala ovaj skup. U popodnevnim satima 18. juna, na društvenim mrežama uživo su se emitovali snimci kolona đaka i roditelja iz Niša, Kragujevca, Novog Sada i još nekoloko gradova Srbije. U Vranju, se osim odlaganja testa za dva dana, ništa od pomenutog nije dogodilo, sve dok se u utorak uveče, mali maturanti OŠ „Vuk Karadzić“ nisu sa roditeljima dogovorili da i oni bojkotuju kombinovani test, za koji su čuli, a i pojedini mediji su izveštavali da je „provaljen“. Iz ministarstva su to negirali, ali su ipak odlučili da bude treća varijanta kombinovanog testa. Nameće se pitanje, u koliko su kombinacija sva tri testa štampana i koliko to košta poreske obveznike Srbije.

Elem, u sredu ujutru put OŠ „Vuk Karadzić“ u Vranju krenuli su đaci u nadi da će „neko“ stati uz njih i podržati ih da se završni ispit poništi, i da će na osnovu opšteg znanja, moći da upušu neku od srednjih škola. Ispred škole međutim, zatekli smo samo dežurne nastavnike, dvoje novinara i četiri majke, iako su čitavu priču, pokrenula deca za koja jedna majka kaže da je reč o „maminim i tatinim sinovima“. „Mogu da kažem da je moje dete juče bilo razočarano. Ono me je nekoliko puta pitalo, da li će uopšte moći nakon svega da se upiše u srednju školu. Žalosno je što se sve ovo dešava i nama roditeljima i deci, i što ovde, na jugu Srbije, niko nije ustao da zaštiti ovu decu. Mislim na profesore i nastavnike“, započinje priču majka i dodaje da su pojedini roditelji dva i više meseci plaćali privatne časove kako bi deca položila završni ispit, položila i sutra postala svoji ljudi: „Pošto mi težimo ka EU, trebalo bi da se zna da u tim državama ne postoji polaganje male mature i deca nisu izložena ovakvom stresu“, priča majka koja je došla da da podršku svom detetu i nastavlja: „Ne želim da komentarišem postupke ministra Šarčevića, jer ni postupci ni on nisu za komentarisanje. Ali, jednom ministarstvu ne bi smelo da se dogodi da ovakva informacija „procuri“ u javnost, jer bi to moglo da znači da „sutra“, svako može da sazna i neku državnu tajnu. To je van svakog respekta, i sigurna sam da bi se sa mnom složili i svi građani kao i ljudi koji su na odgovornim, državnim poslovima. Što se tiče podrške budućim srednjoškolcima i dolazak samo četiri majke ispred škole, mogu da kažem da sam šokirana. Samo saznanje da kada se u Srbiji ne bi polagao prijemni ispit, nameće pitanje „ko bi mogao da upiše željenu školu“. Ima dece koja su „veštački“ odlična, a postoje i deca koja se muče, čiji roditelji plaćaju privatne časove da bi postigla odličan uspeh, a niko ih ne pita kako sastavljaju kraj s krajem“, objašnjava ova hrabra i tiha majka.

Kada je reć o regularnosti završnog ispita, majka budućeg srednjoškolca kaže: „Nadam se, ipak da će test biti regularan, ali i da će neko iz ministarstva biti smenjen, a doći neki sposobniji ljudi. Možda bi i školstvo trebalo da vratimo u vreme od pre dve decenije, ko zna“, završava priču sa nama ova žena koja je u svakom smislu podržala svoje dete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dok je desetak svršenih osnovaca pre prozivke skandiralo: „Ukinite prijemni“ i „Nećemo prijemni“, dve devojčice su pristale da govore za Koaliciju za transparentnost juga Srbije: „Mi smo po ugledu na vršnjake iz Beograda, koji su protestvovali ispred ministarstva, pokušali da se organizujemo da danas ne uđemo u školu i ne polažemo kombinovani test ali, većina mojih vršnjaka i njihovih roditelja nije htela da se uključi u organizovanje protesta. Mislim da roditelji nisu došli jer su uplašeni, što je neprihvatljivo. Što se regularnosti testa tiče, on ne može biti regularan. Smatram da je zbog svega što se desilo, trebalo je da se sva tri testa ponove ili da ne polažemo prijemni. Nije fer prema roditeljima koji su za svoju decu plaćali privatne časove tokom cele godine, a i prema deci koja su učila i kojima ocene nisu poklonjene“, kaže buduća srednjoškolka. Druga maturantkinja koja je govorila za naš portal, smatra da je juče doživela poniženje: „Osećam se poniženo i iskorišćeno. Dobitnica sam diplome „Vuk Karadzić“, a moji roditelji me nisu slali na privatne časove. Svaku ocenu sam sama zaslužila, a doživela sam da ne znam kako da iskažem revolt. Mene je sramota što je taj neko otkrio rešenje testa, pa sada svi ispaštamo. Što se tiče organizovanja protesta, u većim gradovima je to bolje i brže realizovano. Žao mi je što su svi preko grupe na Vajberu, tokom jučerašnjeg dana bili hrabri i čvrsto obećali da će im roditelji doći. Sada, medjutim, vidim samo nekoliko njih. Sramota me je i zbog toga. Ipak se nadam da se ovako nešto nikada više neće dogoditi, ali u to više niko ne može da bude siguran“, reči su buduće gimnazijalke.

Pisac Marko Vidojković je u svojoj kolumni podsetio na hronologiju događaja, kada je reč o mandatima ministara prosvete. Za portal „Buka“, između ostalog je napisao: „Bilo je raznih ministara prosvete, koji su, svaki u nekom delu karijere, imali protiv sebe manji ili veći deo javnosti. Setite se Danila Ž. Markovića, protesta maturanata 1994 zbog uvođenja maturskog ispita, onda Žarka Obradovića, koji je 2013. podneo ostavku na mesto ministra kad se desilo nešto slično ovome od juče, pa zatim one kako se zvaše iz DSS-a, koja je htela da ukine Darvinovu teoriju evolucije u školama, pa Gaše Kneževića, koji je iskorak u odnosu na Miloševićevo gotovo nepostojeće školstvo napravio tako što je u škole uveo veronauku. Svi redom, osim sa nerealnim zahtevima roditelja i učenika da u ovoj zemlji školstvo liči na nešto, borili su se i sa večito nezadovoljnim prosvetnim radnicima, ali niko kao kvarcovani Šarčević nije na sebe navukao ovoliki gnev za tako kratko vreme za samo jedan dan”.

Inače, završni ispit u Srbiji polaže blizu 97 hiljada đaka, u Pčinjskom okrugu 2.212 svršenih osnovaca, a na teritoriji Grada 881 učenik. Završni test, nažalost neće se pamtiti po uspehu, ove mlade, ali izuzetno zrele dece, već po skandalu koji će obeležiti prijemni. Jedna žena iz jedne škole, sa još dve prijateljice će verovatno snositi odgovornost za ovaj skandal. Ministar Šarćević će i ubuduće biti uveren da mu šefovi, za koje niko ne zna ko su, nisu prihvatili ostavku. Važno je međutim, da petnaestogodišnjaci nisu položili samo prijemni ispit, već su svima održali lekciju iz života, koju bi trebalo da naučimo.  

Pročitano 1854 puta