petak, 04 maj 2018 19:21

Ne može se niko igrati tuđim životom, goniću ih i van ove države

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

"Dijagnoza kliničko-patološke obdukcije, urađena 4. aprila ove godine na Odeljenju za patologiju vranjskog Zdravstvenog centra (ZC), glasi: asphyxia pallida; to je na latinskom, na srpskom znači da se beba ugušila u majčinoj utrobi usled nedostatka kiseonika, nesavesnim radom pojedinih lekara na Ginekološkom odeljenju ZC Vranje.

Levo plućno krilo bilo je promenilo boju usled nedostatka kiseonika", priča Saša Ivanović (38), suprug Jelene Đorđević Ivanović (36), čije je dete u jutarnjim časovima, 16. marta 2018, preminulo pre porođaja, u majčinoj utrobi.

Sašina supruga Jelena se u sredu, 14. marta 2018. godine, sa blagim kontrakcijama, blagovremeno javila svojoj doktorki Ilonki Čanadi Đelić. Doktorka je te večeri ostavila Jelenu na odeljenju, za slučaj da u toku noći dobije malo jače bolove.

MRCVARENJE

Nije, međutim, dobila dovoljno jake bolove, priča Saša za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS), ali je ostala na odeljenju. Već sledećeg jutra, u četvrtak 15. marta, brigu o njegovoj supruzi preuzeo je dr Zoran Aleksić.

"U 8:30 časova on joj je probušio vodenjak, priključio na aparate za veštačke bolove i krenulo je sve to kako treba. Međutim, posle tri ili četiri sata dr Aleksić predaje Jelenu dr Saveti Stajković, koja joj je isključila aparate i vratila u sobu za pripreme. Mrcvarenje je trajalo ceo bogovetni dan: iz sobe za porođaj prebacivali su je u sobu za pripreme i tako u krug. Nikakvo objašnjenje dobili nismo zbog čega tako postupaju sa mojom suprugom. Dr Saveta mi je rekla da će Jelenu da porodi u toku dana, i to je sve. Do porođaja, ipak, nije došlo", priča Saša.

KTJS: Vašoj supruzi su probušili vodenjak, ali je nisu porodili?

Ivanović: Dr Aleksić je krenuo lepo: probušio je vodenjak i priključio moju suprugu na aparate za veštačko izazivanje bolova. Ali, zašto je on onda posle tri sata Jelenu predao dr Saveti?! Taj odgovor  hoću. Aleksić mi je "objasnio" da je Saveta bila dežurna taj dan. Pa, ako je ona dežurna, što je Aleksić dirao aparate, što je Jeleni bušio vodenjak?! Mogli su moju suprugu da ostave da preleži taj dan, ujutru bi došla dr Ilonka, "carskim rezom" bi porodili Jelenu, i gotovo.

Do tad je trudnoća vaše supruge napredovala bez problema?

Suština priče je da je dete moglo da se spasi bez ikakvih problema, Jelena je već bila u terminu. Imam veliki broj CTG nalaza (kardiotokografija: dijagnostička metoda pomoću koje se prate kontrakcije materice i rad srca bebe; prim.aut) kao dokaz da je do tada trudnoća odlično napredovala, išli smo i kod privatnog doktora, za svaki slučaj. Naravno, sve je bilo u redu, svaki prethodni pregled, sve do tog petka ujutru. Pogrešili su i moraju da plate za to. Moram ipak da istaknem da posebnu zahvalnost dugujemo dr Ilonki, jedinom lekaru iz te ekipe koja se prema mojoj supruzi ophodila kao prema sopstvenom detetu, dolazila je od kuće da je previja čak i onda kad nije radila, dva puta dnevno, samo zbog nje. Dr Ilonku nikako ne stavljam u isti koš sa dr Stojiljkovićem, dr Aleksićem i dr Stajković.

Do gušenja, koje se kao dijagnoza navodi u obdukcijskom nalazu, moglo je da dođe samo greškom lekara?

Pa, sigurno nije majka ugušila svoje dete. Svi vitalni organi su funkcionisali dobro, sve je bilo uobičajeno i pod kontrolom. Nikad nijedan nalaz nije ukazivao da beba ima ikakvu manu. Tek onaj urađen 16. marta, u 6:30 časova. Moje mišljenje je da je dr Stojiljković uvideo da beba nije dobro, ali sam siguran da se uspaničio u tom trenutku i da nije smeo da porodi moju suprugu. Opet kažem, da je beba umrla njemu na ruke, on, dr Novica, bio bi direktan krivac. Patolozi su našem detetu u dušniku pronašli sopstveni izmet, beba je ostala je bez kiseonika i počela da urinira, te se poslednjih nekoliko sati ponašala kao da je van majke.

Šta se dešavalo u četvrtak uveče, kad je dr Stojiljković preuzeo smenu?

U trećoj smeni radio je dr Novica. Moj prijatelj, koji je u jako dobrim odnosima sa direktorom Draganom Veličkovićem, zvao ga je u četvrtak, oko 18.30 sati, i rekao mu da je na odeljenju njegova prijateljica, zamolivši da je doktor porodi u toku večeri. Posle 15 minuta sam otišao na odeljenje i kada sam sreo dr Novicu, rekao mi je: "Idi kući, odmaraj. Kakav ʹcarski rezʹ, ja ću nju da porodim prirodnim putem". Otišao sam kući jer je bilo iluzorno ostati. Za nekoliko sati je krenula agonija. Poslednji CTG su joj radili u 23:30 časova i navodno rekli da je bio dobar. Supruga me je zvala, bila je u panici jer nije osećala bebu kao dotad.

Da li ste se vratili na Ginekološko odeljenje i pokušali da opet razgovarate sa dr Stojiljkovićem o lošem stanju vaše supruge?

Između 2:00 i 2:30, u noći između četvrtka i petka, vratio sam se na odeljenje sa svojim kolegom kako bih našao dr Novicu. Sačekala su me zaključana vrata odeljenja, nikog živog nije bilo. Posle nekoliko minuta nam je otvorila sestra, pitao sam je da pozove doktora kako bih razgovarao s njim. Ona je, navodno, otišla da ga traži. Vratila se posle desetak minuta. Sama. Rekla mi je da idem kući i da je sve u redu, da Jelena spava jer je pod lekovima.

Ranije ste izjavili da sumnjate da je dr Stojiljković spavao te noći i da sestra nije htela ili smela da ga probudi, ili da ga je možda čak i našla budnog?

Pretpostavljam da je tako, a znam i mnogo primera iz priča ljudi koji su mi se javljali nakon što se supruzi i meni ovo desilo. Ja sam skoro u potpunosti siguran da je ona njega našla, da joj je dr Stojiljković rekao da mi kaže da idem kući i da je sve u redu. Računao je valjda da će Jelenina doktorka Ilonka doći kroz nekoliko sati i da će je ona poroditi. Nije, međutim, računao da će bebi da se pogorša stanje usled nedostatka kiseonika. Oko 3:00 sati, dakle u noći čevrtak na petak, otišao sam kući i ujutru oko 7:45 zvala me je dr Ilonka i rekla da Jelenu mora hitno da otvara na ʹcarski rezʹ!

Onda vam je doktorka saopštila najteže moguće vesti?

Desetak minuta posle toga stigao sam na odeljenje i čekao. Sat vremena nakon što sam dobio hitan poziv i nakon pokušaja sa spasu našu bebu, došla je dr Ilonka. Već sam po njenom izrazu lica video da nešto nije kako treba. Rekla mi je da je beba izvađena mrtva... Bio sam u totalnom šoku, ne znam ni o čemu sam razgovarao s njom, četvrt sata mi je trebalo da dođem sebi. Rekla mi je da je pokušala sve, da su bebi udarili tri adrenalina, ali da nije bilo pomoći jer nije davala znake života. Jelena je bila toliko izmrcvarena, upropastili su je za 24 sata, u razmaku od dve smene dr Ilonke. To troje lekara moraju da daju razlog zašto je nisu porodili. Dr Novicu Stojiljkovića smatram glavnim krivcem za smrt našeg deteta. Imao je vreme od 19 sati do 6:30 sledećeg jutra da Jelenu porodi i spasi dete. On to nije uradio.

"PROFESIONALNI" LEKARI

Da li vam se, nakon što ste saznali da ste izgubili bebu, javio neko od troje pomenutih doktora, da pokuša da objasni ko je i usled čega pogrešio, i koji će se dalje koraci preduzeti?

Naravno da ne! Niko me nije pozvao da kaže najobičnije "izvinite". Ne meni, mojoj supruzi. Taj Veličković prvi. Onda i dr Goran Radojčić, načelnik Ginekološkog odeljenja ZC u Vranju. Ne mogu da ih nađem. Nema veze, srešćemo se mi kad-tad. Moja supruga je 15 dana ležala na prvom spratu odeljenja, a ja lično nisam hteo da dozvolim da nju obilaze Novica Stojiljković, Zoran Aleksić, Saveta Stajković i Beba. Pohvalio bih, pored dr Ilonke, i dr Ljiljanu Živulović, pravi je profesionalac, odgovorna je i predana poslu.

A ko je doktorka "Beba" koju ste spomenuli?

Nisam znao da u smeni postoje dva doktora. Novica Stojiljković te noći nije radio sam, već sa dr Bebom. Ona je jednom došla Jeleni u vizitu, tu smo se sreli. Pitao sam je da li je one noći ona bila sa dr Novicom u smeni, da bi mi ona u brzini odgovorila: "Jesam, ali ja sam bila u kancelariji, nisam videla Jelenu, a ni vas". I izašla je iz sobe. To je bio njen odgovoran i profesionalan odgovor, kako kaže gospodin Veličković. Posle toga su izneli neke budalaštine u izjavama. Dr Zoran Aleksić je napisao da joj nije on probušio vodenjak. Jok, Jelena je sama pincetom probušila! Ili sam ja možda to uradio? To su gluposti.

Šta je pokazao taj CTG, rađen u petak ujutru, pre nego što je dr Stojiljković predao smenu dr Stajković, za koji ste rekli da je prvi sa lošim rezultatima nakon bezbroj prethodnih?

Oko 6:30 tog jutra, pre završetka smene, dr Novica je uradio CTG koji je pokazao da je beba u izuzetno lošem stanju: sa normalnih 150 ili 160 otkucaja srca u minuti, spao je na svega 40, kako je Jelena videla. Nema tog CTG-a nigde, nema ga u istoriji bolesti. Pokušali su nešto da odrade, sigurno. Možda je sakriven. Jedva su se čuli otkucaji srca bebe, mada neću to da komentarišem jer je beba možda bila mrtva pola sata, možda tri... To će Zavod za sudsku medicinu iz Niša da utvrdi.

 

Kad ćete dobiti te rezultate iz Niša?

Ne znam samo da li ćemo čekati 15 dana, kao kod obdukcijskog nalaza, ili duže. Meni jedna stvar ovde nije jasna – cele noći, četvrtak na petak, dr Novica nije pregledao Jelenu, tek ujutru! A, kad je u 6:30 završavao noćnu smenu i kad je video da ništa nije u redu, zašto nije pozvao načelnika i rekao mu da ima hitan slučaj, da mora hitno da porodi ženu jer gubimo bebu? Verovatno je pogledao na sat, video da mu ističe smena, nije hteo da rizikuje. Ako otvori ženu i ne daj Bože dete mu umre, on će biti direktan krivac. Pretpostavljam da je to bilo u njegovoj glavi, pošto je bio vidno pijan. Dr Stojiljković je sačekao Jeleninu doktorku Ilonku, koja trudnoću moje supruge prati od samog početka a koja je u petak ujutru od njega preuzela smenu.

 

Šta su iz Zavoda za sudsku medicinu tražili da priložite kao dokazni materijal?

Tražili su te parafinske kalupe i pločice, ima ih od 36 do 38, one su izvađene, u pitanju je uvid u rad svih vitalnih organa bebe, da se vidi da li je bilo nekih smetnji. Ovde međutim nikakve smetnje nisu otkrivene. Zaključak je da je smrt nastupila gušenjem plodovom vodom. Sad iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu određuju vreme smrti i tačan uzrok, te analize idu dublje nego ovde u Vranju.

 

Ranije ste u razgovoru sa novinarima rekli da ćete podneti krivičnu prijavu protiv nekih doktora?

Krivična prijava je podignuta protiv NN lica, u tužilaštvu je situacija okarakterisana kao teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, što je jedno od najtežih. Glavna tužiteljka,Milica Petković, vodi moj slučaj. Naišao sam na izuzetno razumevanje u tužilaštvu, moram da naglasim. Saslušali su me, uzeli izjavu i do sada nijedne greške nije bilo. Kriminalistička policija je na Patologiji nekoliko dana sakupljala sve potrebne papire, kompletnu istoriju bolesti bebe i moje supruge, to je u tužilaštvu sada i sve je na njima, čekajući rezultate iz Niša. Trenutno proširujem prijavu na još barem dve strane, ubacićemo i svedoke koji su bili sa mnom i oni koji su zvali Veličkovića, na kraju i sestre.

 

 

Ići ćete "do kraja"?

Ja sam spreman da se borim do kraja, niti se plašim, niti mi je teško. Završiću započeto. Ne postoji sila koja može da me sputa da nastavim gde sam stao. Goniću ih, ako treba, i van ove države! Mada mislim da je dovoljan i naš sud. Toliko je očigledno da je napravljen ogroman, ogroman propust. Ne od strane dr Ilonke koja je nju vodila kroz trudnoću. O njoj imam samo reči hvale. Ona je zaista odgovorna i profesionalna žena, kako Veličković voli da kaže.

PUCANJE PO ŠAVOVIMA

Koliko očekujete da traje proces na sudu?

Konsultovao sam se i sa svojim advokatom, biće to velika borba. Ali, ja ne žurim nigde. Oni su povezani, ali će to morati da počne da puca po šavovima. Meni je bitno da je iz cele ove situacije Jelena izašla potpuno zdrava, tako da za četiri-pet meseci možemo opet da planiramo bebu. To je jedina sreća u ovoj nesreći.

Ako se to desi, i vaša supruga opet zatrudni, da li će porođaj biti u Vranju?

Mogu da je gledaju samo dva doktora na Ginekologiji: Ilonka Čanadi Đelić i Ljiljana Živulović. Niko više. Supruzi je, dok smo bili u šok-sobi, dr Ilonka rekla: "Kad budeš ostala trudna, a ostaćeš, od prvog do poslednjeg dana ja ću da pazim na tebe". Naglašavam, da ne bi bilo zabune, da je Veličković strašno dobar doktor, da se ne lažemo. Samo ima lošu ekipu oko sebe i ne može sam da pliva u tolikoj bari.

Kako se vaša supruga drži nakon svega što vam se desilo?

Nije supruga još uvek prebolela, mislim da nikad neće. Daleko od toga da ja jesam, naprotiv. Padamo u krize. Krivo mi je mnogo zbog nje. Sad je lepo vreme, šetamo ulicom i vidi kolica sa bebom... I vratimo se kući u totalno drugačijem raspoloženju nego kad smo izašli.

Ako već doktori ne žele da pričaju sa vama, da li ste se nakon svega videli ili čuli sa direktorom Veličkovićem?

Kažem Veličkoviću da je prvo što treba da uradi – da postavi kamere po čitavoj Bolnici i Domu zdravlja. Pa, vratiš kameru i vidiš gde ti je bio doktor. Onda sve to priložimo sudu. Ovako je moja reč protiv njegove. Mada, moja reč mora da bude jača jer imam svedoke koji su bili sa mnom. Ta sestra, koliko god se plašila da ne dobije otkaz, sutra će morati da posvedoči na sudu. Otišla je, kao, da traži dr Novicu…

A, da li ste se sreli?

Veličković je slučajno "naleteo" na moju suprugu kad su je jednom prilikom vodili na previjanje. Rekao joj je, valjda u nedostatku izgovora, da je hteo da me pozove telefonom. Kazao joj je: "Imam Sašin broj telefona. Hteo sam da ga pozovem, ali… nemojte sa novinarima, nemojte da priča ide toliko u javnost". A, ja hoću da se zna i čuje koliko odgovorno i profesionalno njegovi lekari rade svoj posao.

Rekao je vašoj supruzi da ne govorite sa novinarima?

Da. Ali ću ja o svakom papiru koji stigne obavestiti srpsku javnost. I neću da ih pustim sigurno, ima da ih blatim jer polovina njih ne zaslužuje da budu lekari. Dajte im prevremenu penziju ili pošaljite na biro za zapošljavanje, ali da se oni igraju nečijim životom – ne!

Na kraju poslednje konferencije u ZC, kojoj ste i vi prisustvovali, direktor Veličković vas je pitao da li hoćete nešto da kažete. Odbili ste. Mislite li da je tad trebalo da uzmete reč?

Ne kajem se, hteo sam da budem siguran, da ne pričam napamet. Trebao mi je taj papir sa Patologije. Ali, jasno se sećam da je Veličković rekao da ćemo razgovarati kad bude stigao obdukcijski nalaz (dokumentaciju poseduje portal KTJS). I vidim da konferencije za štampu nema. I dan-danas ćute. Očekujem ipak da sazove konferenciju kojoj ću i ja prisustvovati, jer imam pravo, da postavim Veličkoviću samo nekoliko pitanja. Samo se nadam da će ta konferencija da bude uskoro. Voleo bih i da dovede svoje "stručne i profesionalne lekare koji rade profesionalno i odgovorno". Ko radi odgovorno i profesionalno?! Veću glupost nisam mogao da čujem.

Veličković: Ništa me ne pitajte

Direktoru ZC Vranje, Draganu Veličkoviću, elektronskom poštom uputili smo pitanja o tragičnoj smrti nerođenog deteta bračnog para Ivanović.

       1. Rekli ste na poslednjoj konferenciji, održanoj u Zdravstvenom centru, da ćete se javnosti, a pre svega bračnom paru Ivanović, obratiti kad stigne obdukcijski nalaz. Rezultati obdukcije bili su gotovi još 4. aprila. Kad ćete sazvati konferenciju za novinare?

       2. Da li je istina da je dr Beba u noći 15/16. mart (četvrtak na petak), radila u smeni sa dr Novicom Stojiljkovićem? Ako jeste, zašto ona nije pomogla pri porođaju, ukoliko već sestra nije mogla da na Ginekološkom odeljenju pronađe dr Stojiljkovića?

       3. Stigli su rezultati obdukcije, a dijagnoza je "asphyxio pallida". Lekari su objasnili da to znači gušenje, u konkretnom slučaju, plodovom vodom. Možete li, uzimajući u obzir obdukcijski nalaz, reći da li će i kakve posledice pretrpeti neki od lekara koji su vodili računa o porodilji Jeleni Ivanović?

       4. Zbog čega je dr Zoran Aleksić, nakon što je Jeleni Ivanović probušio vodenjak i priključio je na aparat, nekoliko sati kasnije pacijentkinju predao dr Saveti Stajković, koja joj je, opet, isključila aparat i vratila Jelenu u sobu za pripremu?

       5. Zbog čega Jelena Ivanović nije porođena, znajući da joj je probušen vodenjak i da je povezana na aparat za veštačko izazivanje bolova? Šta se čekalo?

       6. Da li vas je u četvrtak, 15. marta, između 18:00 i 18:30 časova, pozvao Velimir Vukoslavović, vlasnik ugostiteljskog objekta "U tri lepe", u kojoj radi Jelenin suprug Saša, uz molbu da obavestite dr Novicu Stojiljkovića da iste večeri porodi Jelenu?

       7.Budući da ste vi po zanimanju ginekolog-akušer, mislite li da su bebu Jelene i Saše lekari mogli da spasu?

 

Odgovor koji smo dobili prenosimo u celosti:

"Poštovani,

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, Osnovno javno tužilaštvo Vranje, kao i MUP-PU Vranje preduzeli su istražne radnje u vezi intrauterine smrti ploda Jelene Ivanović, te za sve dalje informacije možete se obratiti njima.

S poštovanjem,

dr spec. Dragan Veličković, v.d. direktora Zdravstvenog centra Vranje" 

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

 

Pročitano 2834 puta