subota, 21 avgust 2021 23:26

Unapred otpušten

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

Slobodan Šukić, donedavno radnik JP "Novi dom", dobio je otkaz u ovom vranjskom javnom preduzeću pod vrlo "sumnjivim i nezakonitim" okolnostima, kako je rekao za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS). Šukić kaže da je direktor Goran Petrović, najpre, na sudu rekao da on "ne radi više" u pomenutom lokalnom preduzeću, da bi tek šest dana kasnije – dakle, nakon što je izjavio da mu je dao otkaz – "pokrenuo postupak" za davanje otkaza. Šukić smatra da bi, "po logici i zdravom razumu, ali i zakonu", procedura trebalo da bude – obrnuta.

Šukić je od 15. marta bio na konstantnom bolovanju, sve do otkaza 27. jula, a nakon što mu je direktor Petrović promenio radno mesto i budući da ima problema sa proširenim venama, o čemu je portal KTJS pisao u nekoliko navrata. Šukić sumnja da razlozi otkaza leže u njegovim konstantnim prijavama protiv prvog čoveka "Novog doma" – Odeljenju za privredni kriminal Policijske uprave (PU) u Vranju, ali i Inspekciji rada. Sve zbog, kako je rekao, "mahinacija i kršenja zakona od strane direktora Petrovića" i "nesagledive štete koju je svojim postupcima naneo preduzeću".

Doskorašnji radnik firme zadužene za grejanje i toplifikaciju Vranja i okoline objašnjava da je sve počelo zbog izjave koju je Goran Petrović dao na sudu, i to u postupku koji se nije ticao, direktno, Slobodana Šukića, već je u pitanju bilo saslušanje Petrovića u postupku bivših radnika JP "Novi dom" koji su tužili firmu zbog otkaza koji datiraju iz perioda otkad je Petrović u direktorskoj fotelji.

 

KTJS: Prema vašim rečima, direktor "Novog doma", Goran Petrović, je prvo rekao da ste dobili otkaz, da bi nekoliko dana kasnije tek pokrenuo postupak da dobijete otkaz?

SLOBODAN ŠUKIĆ: Trebalo je da budem svedok u postupku koji bivši radnici vode protiv firme zbog otkaza iz 2018. godine. Na ročištu koje je održano prošlog meseca, 14. jula, Petrović je, nakon što su me predložili za svedoka, rekao da ja više nisam zaposlen u JP "Novi dom" i da me čeka otkazno rešenje. Za to postoje svedoci: stranke, advokati i sam sudija. Šest dana kasnije Petrović pokreće odluku o proglašenju mene kao tehnološkog viška. Dakle, od unapred daje izjavu da imam otkazno rešenje, a sve ostalo je farsa i paravan da bi mi dao otkaz.

 

Zbog čega mislite da vas je Goran Petrović otpustio? Da li kao razlog njegove odluke da vas odstrani iz firme vidite vaše javno istupanje i iznošenje ozbiljnih optužbi na račun direktora "Novog doma"?

Ja sam njega dva puta prijavio Odeljenju za privredni kriminal PU Vranje i dva puta Inspekciji rada. Od Odeljenja za privredni kriminal sam, 19. jula, dobio obaveštenje da su moje prijave prosleđene u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Nišu, i to Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. Iz Odeljenja za privredni kriminal u Vranju sam dobio obaveštenje da na raspolaganju imam sva raspoloživa pravna sredstva za zaštitu svojih prava i obaveza. Dobio sam obaveštenje Inspekcije rada, 11. juna, da je moja prijava bila inicijativa za pokretanje upravnog postupka po službenoj dužnosti. Konkretno, radilo se o trojici zaposlenih kolega za koje sam izrazio sumnju da u firmi rade sa završenom osnovnom školom, a da ih JP "Novi dom", odnosno Petrović, plaća kao da imaju srednju školu. To je neviđena šteta koju je pretrpela firma.

 

Vi ste, pored navodnog kršenja zakona u više navrata od strane direktora Gorana Petrovića, pomenuli i zloupotrebu službenih prostorija. Ranije ste rekli da ste videli nepoznatu žensku osobu kako ulazi u firmu u večernjim satima i u danima vikenda. Imate li nova saznanja po ovom pitanju?

Ta moja primedba je još jedan od razloga koje smatram presudnim u odluci za prekid mog radnog odnosa u "Novom domu". Petroviću sam stalno, putem mejla, ukazivao na činjenicu da dovodi svoju prijateljicu u firmu, ženu koja nije zaposlena u "Novom domu", i da ta gospođa nema šta da traži u firmi u večernjim satima i danima vikenda. U prvim dopisima, u mejlovima, Petroviću sam se obratio indirektno, rekao da sam video nepoznatu žensku osobu i da on, kao direktor, to moje saznanje proveri. Kasnije sam lično njega apostrofirao, da je i on bio s tom gospođom u firmi – jer sam ga video – u nekoliko navrata. Bio čovek u odelu, košulji, mladoženja pravi!

 

Da li ste dobili bilo kakve informacije od direktora Gorana Petrovića, bilo kakve najave i razloge za odstranjivanje iz firme, pre nego ste dobili otkazno rešenje?

Na bolovanju sam od 15. marta do danas. U međuvremenu sam dobio informaciju da je Petrović, uz saglasnost Gradskog veća, promenio sistematizaciju i time broj izvršilaca na radnom mestu inkasanta smanjio – sa dva na jednog. Logično, sa ciljem da meni dâ otkaz. Apsolutno nema drugih razloga. Na šalteru smo radili Slađa i ja. On ukida jedno šaltersko mesto, Slađa ostaje, meni pedala. Obaveštenje mi je stiglo 20. jula, prvo elektronskim putem a kasnije i poštom, o pokrenutom postupku za proglašenje tehnološkog viška u firmi. Zajedno s tim stigla mi je i odluka o utvrđivanju kriterijuma za proglašenje tehnološkog viška u "Novom domu". Da bi mi nekoliko dana kasnije stiglo otkazno rešenje broj 3076, od 27. jula. Ranije sam nosio račune, sad je Petrović ukinuo to u opisu radnog mesta, pa ih nosi poštar. Poštar koji donosi poštu vama, meni, svim našim sugrađankama i sugrađanima.To nema veze s firmom, to direktor plaća pošti. Van svake pameti. To je kriminal.

 

Kažete da je logično da je cilj promene sistematizacije bio da vi dobijete otkaz. Zbog čega?

Evo zašto… Pa, kao da vi sad znate šta će unapred da se desi, koga ćete videti u gradu. I zamislite, stvarno vidite tog nekog u gradu. Sve ostalo je paravan. Gradsko veće je dalo saglasnost za promenu sistematizacije. Gradonačelnik Slobodan Milenković je upoznat s tim. Promenio je sistematizaciju, smanjio broj inkasanata koji su radili na šalteru sa dva na jednog. Pa je Petrović 20. jula doneo odluku o tehnološkom višku, onda mi 26. jula uplatio otpremninu, a dan kasnije uručio otkazno rešenje. Trebalo bi da je sistematizacija promenjena 23. juna, nisam siguran. Bila je na oglasnoj tabli u firmi, ali me niko nije obavestio.

Da li je, osim vas, bilo drugih kandidata od kojih bi neko mogao da bude proglašen tehnološkim viškom?

Na toj listi nalazilo se pet kandidata. Pored mene, još dvojica kolega i dve koleginice. Jedna od njih je Dragana Milojević, supruga Nenada Milojevića, predsednika Saveta za socijalna pitanja Gradskog odbora (GrO) Srpske napredne stranke (SNS). Opet je sve to samo paravan, to što je supruga jednog od najuticajnih vranjskih naprednjaka, člana Glavnog odbora (GlO) SNS iz Vranja, na listi za otkaz, da ne kažem odstrel. Gde će njoj da daju otkaz, u to niko ne veruje, pa ni sama koleginica Dragana. Bivša koleginica. Ona je imala 12 bodova, ja 10. Nelogično mi je. Formirana je komisija, kriterijumi su van svake pameti. Po zakonu, na osnovu bolesti ili zbog članova porodice imaš velike beneficije i dobijaš puno bodova. Namestili su da dobijem najmanje bodova. U komisiji: Pravnik Vlada, finansijska direktorka Sanja, Danijela Jaćimović koja radi javne nabavke i predsednik sindikata Slavoljub Petrović.

 

Koji su kriterijumi bili za odluku o tehnološkom višku?

Ono što je sigurno jeste da nisu bili u skladu sa zakonom. Veoma zanimljivo ovde je da, pre nego što je Petrović meni dao otkaz, koleginici, koja je bila zaposlena po ugovoru na određeno vreme do 2022, dao otkaz zbog "smanjenja obima posla", pa je otišla kao tehnološki višak. Međutim, koliko se razumem, prema zakonu, licu koje je zaposleno na određeno vreme ne može se dati otkaz i kao razlog navesti da je tehnološki višak. Moju koleginicu je "najurio" jer je morao, da bi mogao mene da "najuri". Ne može mene da "najuri", a da ima radnike u firmi koji su na određeno vreme. Mora "određene" da "očisti", pa tek onda da "juri" one koji imaju potpisan ugovor na neodređeno vreme, tačnije za stalno. A to sam bio ja. U međuvremenu, 26. jula, "Novi dom" mi je uplatio otpremninu jer sam proglašen tehnološkim viškom, u iznosu od 175.355,37 dinara, a dva dana kasnije stiglo mi je rešenje o otkazu. Te pare za otpremninu ne diram, tu postoji matematika. Podigneš li jedan dinar, gotovo, kraj. Isto kao da prihvataš otkaz. A pritom imam ratu za kredit. To sam Petroviću napisao u mejlu, kao i da živim sam. Nije imao sluha. Kad su mi uručili otkaz, tražio sam izveštaj komisije o bodovanju koji mi nije dostavljen.

 

A koji su razlozi navedeni u vašem otkaznom rešenju, šta vam se zamera ili stavlja na teret?

Otkaz mi je dat zbog, citiram, "tehnoloških, organizacionih i ekonomskih promena". Ali mislim da to nije pravi razlog. Da se nakratko vratim na suštinu. Suština je da je 13. jula, Petrović – ili ta njegova komisija, svejedno je – doneo kriterijume, 20. jula objavio obaveštenje o pokrenutom postupku o proglašenju tehnološkog viška u "Novom domu", ta komisija onda napravila listu za tehnološki višak. A on 14. jula, šest dana ranije, na sudu izjavio, u prisustvu svedoka i advokata, da ja više ne radim u firmi. Ja sam, dakle, dobio otkaz već tad, samo što nisam bio obavešten. Još jedna digresija: u otkaznom rešenju koleginice navedeno je da je razlog "smanjenje obima posla". Međutim, relativno skoro, pre manje od mesec dana, JP "Novi dom" kupilo je službeni automobil marke škoda. Sumnjam da košta više od 20.000 evra. Nelogično je da se ovamo smanjuje obim posla – što znači da bi trebalo da se štedi jer se smanjuje broj zaposlenih, pored ostalih mera, i da je manjak u kasi – a ovamo kupuje skup automobil. To meni nije normalno.

 

Da li je postojala objektivna potreba za tim novim automobilom, naročito ako se otkazi radnicima uručuju zbog smanjenog obima posla i nedostatka novca?

Kad već govorim o bahaćenju i bezrazložnom trošenju para u vremenu kad se ljudi otpuštaju iz firme zbog "smanjenog obima posla"… Većina zaposlenih u firmi je bila na Zlatiboru tri do pet dana, zbog Radničko-sportskih igara. Oni koji nisu bili na Zlatiboru, nisu radili. To i nekako. Ali onda Petrović donosi odluku da ti radnici na Zlatibor povedu i članove svojih porodica. Na osnovu kog člana kog zakona, ne znam, ali im je dozvolio. Na taj put kreće i Petrovićev sin, Miloš Petrović. Inače, Miloševa supruga a snaja Gorana Petrovića, zaposlena je u "Novom domu". Zvaničnim dopisom sam zahtevao da mi pošalju račune da su lično oni platili taj boravak na Zlatiboru, jer sumnjam da je izlet bio o trošku firme. Međutim, nikakav odgovor nisam dobio. Pre neki dan je kolega koji je radio u kotlarnici prebačen u upravu. Ima šesti stepen stručne spreme. Ali, postoji još jedan kolega koji ima isti stepen obrazovanja a koji i dalje radi u kotlarnici. Pa što i njega ne prebaci? Zato što mu nije pobratim i što s njim nije u rodbinskim vezama kao s ovim kog je prebacio. Vrlo je verovatno da će i prijateljicu da zaposli, možda da uzima briseve.

 

Evidentno je da dobijate informacije iz firme, iako ste bili na bolovanju i duže vreme niste radili, do otkaza. Da li imate saznanja o odnosu vrha SNS-a prema Goranu Petroviću, kako njegova stranka gleda na poteze koje, kao direktor, povlači prvi čovek "Novog doma", a koji se tiču vas?

Prvo želim da kažem da je već duže vreme atmosfera u firmi jako toksična. Petrović urla na zaposlene i govori da će svi da prođu kao ja, da nema plate i da će sve zaposlene da "najuri" i odmah dovede nove radnike. Najbliži saradnici su mu okrenuli leđa, nema više tajni u "Novom domu". Predsedniku Vučiću sam, u međuvremenu, poslao dopis i obavestio ga da ne mogu da zakažem razgovor sa gradonačelnikom Milenkovićem. Sutradan su me zvali iz Milenkovićevog kabineta i zakazali mi razgovor s njim. Primio me je u maloj skupštinskoj sali, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Naglasio bih to, baš zato što ih Petrović ne poštuje. Razgovor je, na moje iznenađenje, bio razočaravajući. Nismo razgovarali duže od pet minuta. Zapisivao je nešto u svesci i obećao da će razgovarati sa Petrovićem. Stekao sam utisak da je taj razgovor bio čisto reda radi. Nije pokazao ni volju ni želju da reši problem. A nisam ni imao iluzije da će gradonačelnik razgovarati sa Petrovićem.

 

Da li još uvek imate probleme s proširenim venama kao pre nekoliko meseci? Spomenuli ste operaciju. Koliko bi ona pomogla?

U toku je priprema za operaciju vena. U stalnom sam kontaktu sa vaskularnim hirurgom i čeka se da temperature budu niže, jer ovo vreme ne pogoduje operaciji vena, zbog krvarenja. Preporuka je da se operacija izvede u novembru, decembru ili januaru, kad je hladno. Što niža temperatura – to bolje, jer se odmah zatvara rana. I dalje postoji rizik od pogoršanja stanja, dok me ne operišu. To se sve vidi u bolničkoj dokumentaciji. Preporučeno mi je mirovanje i bolovanje do operacije. Operacija bi trebalo da mi reši sve probleme, kao da ih nije ni bilo.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center

Pročitano 923 puta
 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs