utorak, 06 jul 2021 15:56

Trajković: Knjige i golubovi mi skreću misli s korone

Napisao/la
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Srđan Trajković (50) iz Vranja u kolicima je od svoje 17 godine, kada je povredio vratni deo kičme skokom u bazen, pri čemu su mu se oduzele ruke i noge. Za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) kaže da se vakcinisao i da ga korona "ne zanima", jer "više nema šta da izgubi".

 

"Nakon šestogodišnje rehabilitacije po brojnim lečilištima širom Srbije, još toliko, pri povratku u Vranje, nisam izlazio iz kuće. Iz kreveta do dvorišta, to je bilo sve. Tad nije bilo interneta. Čitao sam knjige, čuvao golubove, to me je održalo. Ti golubovi su bili moji prijatelji.  Porodica i prijatelji, pravi prijatelji – oni su mi podrška. I golubovi", rekao je Trajković.

 

Trajković je predsednik Udruženja osoba sa paraplegijom; ono broji 87 članova, uglavnom iz Vranja. Kaže da svoje prijatelje iz udruženja retko viđa – sreo se sa "jedva desetak njih" u toku korone. Idalje se mnogi plaše i teško podnose posledice pandemije, ne izlaze iz svojih kuća.

 

 

Kada se, posle rehabilitacije i oporavka vratio u Vranje, "pao mu je kamen sa srca".

 

"I sa psihičkog stanovišta je teško, verujte mi. Ja to moram da progutam, šta da radim. Ako ne mogu da promenim, mogu samo da se nerviram. U takvoj situaciji čovek ne zna šta će. Želeo sam samo da prohodam. Ali povreda kičme je povreda kičme", objasnio je Trajković.

 

Za njega ne postoje "fizičke" barijere, već samo "arhitektonske", jer ne može s jednog mesta da dođe do drugog.

 

Kako je kazao, protiv koronavirusa se bori – inatom. U kolicima je 32 godine, a iz kuće je počeo da izlazi tek 2004. Dotad nije imao motorna kolica, ni posao, tada niko nije obraćao pažnju na njega i druge osobe sa invaliditetom. Svi su, plastično je objasnio, bili "u četiri zida".

 

"Otac mi je umro, majku imam, i brata. Nisam se ženio. Ali ako se 12 godina – kompletna mladost – sva moja aktivnost svodila na krevet i dvorišta kuće i bolnica, mogu da preživim i koronu!", optimista je Trajković.

 

 

Uz pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i lokalne samouprave, kao predsednik Udruženja osoba sa paraplegijom, organizovaće izlet do Vlasinskog jezera za 30 do 40 svojih članova, radi nadmetanja u ribolovu.

 

"Ideja je da se osobe sa invaliditetom druže i taj dan provedu u prirodi, na suncu i svežem vazduhu, jer mnogi od njih ne izlaze ni na ulicu. Dolazak su potvrdili i naši gosti i prijatelji iz Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Paraćina, Knjaževca", rekao je Trajković.

 

Dodao je da se osobe u kolicima plaše da odu kod lekara, jer bi dugo čekali u redu, "bar pola sata ili sat", a u hodnicima zdravstvenih ustanova u Vranju nema zadovoljavajuće cirkulacije vazduha.

 

"Otišao sam u Dom zadravlja da primim vakcinu, nisam hteo da oni dolaze kod mene jer sam korisniji kad ja odem. Naš narod kaže da nema ništa lepše nego kad se svojom rukom počešeš. Ono što mogu sam, sigurno neću dozvoliti da uradi neko drugi", podvukao je Trajković.

 

Priču je zaokružio globalnim problemom koje osobe u invalidskim kolicima imaju, vraćajući se na, kako je Srđan to okarakterisao, "arhitektonske" barijere, odnosno poteškoće u kretanju ulicama i institucijama.

 

"Treba na nivou države, posledično i na nivou lokalnih samouprava, da se donese zakon o pristupačnosti osoba sa invaliditetom, uz kaznenu politiku. Svega nekoliko ugostiteljskih objekata u gradu ima pristup za osobe u kolicima. Međutim, još su veći problem institucije, javna preduzeća i ustanove. Kad treba da odem u policiju, opštinu ili kakvu drugu instituciju – katastrofa! Molim da mi neko pomogne", razočaran je Trajković.

 

 

Prema rečima sagovornika portala KTJS, nije njegova sramota što ne može da uđe u bilo koju zvaničnu instituciju, već je to na čast i sramotu onih koji to ne mogu da obezbede. 

 

"Sugrađani su empatični i razumni, hoće da nas puste. Ako u nekom redu već čekaju ljudi, a vide nekog u kolicima, pustiće nas, niko neće da pravi problem. A ja ove treba da molim i da zovem policiju ako hoću da uđem u opštinu ili sud", rekao je Trajković.

 

Srđan Trajković je i ugostitelj, vlasnik je kafića "Borin kutak". Ovaj objekat je jedan od samo nekoliko u Vranju koji imaju prilaz za osobe u invalidskim kolicima. Trajković rekao da je kafić otvorio, pre svega, za potrebe članova njegovog udruženja, kako bi "izašli iz kuće i družili se".

 

 Ovaj tekst urađen je u okviru projekta "Marginalizovane grupe u Bujanovcu pod udarom 'nevidljivog neprijatelja'", podržanog od strane Opštine Bujanovac.

 

Pročitano 582 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 06 jul 2021 16:13
Dušan Pešić

Dušan Pešić (Vranje, 1992) je profesionalni novinar od januara 2016. godine.

 

Radio je u novinama "Vranjske" i na istoimenom portalu (www.vranjske.co.rs), u periodu od januara 2016. do decembra 2017. godine.

 

Od marta 2018. radi za portal Koalicija za transparentnost juga Srbije (www.ktjs.rs).

 

Autor je publikacije "Uvek vas posmatramo", Koalicije za transparentnost juga Srbije, u saradnji sa Romskim centrom za demokratiju iz Bujanovca i Olof Palme International Center, 2017. godine.

 

Koautor je na projektu "Istraži, pokaži, raspravi: novinarsko istraživanje ugrožavanja životne okoline u lokalnim zajednicama", u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), 2017. godine.

 

Apsolvent je Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, na Departmanu za novinarstvo.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.