Radoman Irić

Radoman Irić

Radoman Irić (Prijepolje, 1950) je profesionalni novinar od sredine 1974. godine. Za novinarski poziv se školovao na Političkim naukama u Beogradu, u klasi profesora Sergija Lukača. Bio je u grupi studenata koja je 1970. pokrenula fakultetski list "Politikolog", a sledeće godine postao je njegov glodur. Novinarski zanat je izučio u redakciji lista "Student", u Balkanskoj 4.

 

Pripada generaciji Grujice Spasovića (Danas), Milana Miloševića (Vreme), Branke Krilović (RTS), Rodoljuba Gerića (Politika), Nedeljka Kojića (Tanjug)…

 

Bio je urednik i direktor lista "Polimlje" i "Radio Polimlja", prvi urednik "Radio Vranja", potom urednik "Simpo" i "Yumco" novina, tehnički urednik "Slobodne reči" i dugogodišnji saradnik novina "Vranjske".

 

Radio je za: agencije "Betu", "Tanjug", "Rojters" i "Frans pres", radio stanice "Slobodnu Evropu" i "RTV B 92". Bio je dopisnik:  "Večernjih novosti", "Danasa" i "Blica".

 

Režim Slobodana Miloševića ga je udaljio s posla 1. maja 1995. godine, od kada je slobodni i nezavisni novinar. Hroničar je i specijalista za jug Srbije, posebno za srpsko-albanske odnose.

 

Dobitnik je "Nagrade radijskih stvaralaca" Drugog programa Radio Beograda i Udruženih radio stanica Srbije 1982. godine, i "Nagrade za novinarsku hrabrost Staša Marinković" lista "Danas", 2001. godine.

 

Autor je knjige "Jug Srbije posle 200 ratnih dana". Oženjen je, ima sina i ćerku.

"U Preševu lokalnu vlast preuzima partija sastavljena od vehabija".

Ovo je u intervjuu za list "Danas", koji je izašao povodom Dana državnosti, izjavila Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba na KiM, u kontekstu aktuelne političke situacije na Kosovu posle ubistva Olivera Ivanovića. Da ne bude zabune, ona je to objasnila već u sledećoj rečenici rekavši da su u Preševu Riza Halimi i grupa Srba potpuno lojalni zvaničnom Beogradu, a da država Srbija pritiska Preševo da tamo vlast preuzmu vehabije.