Jeton Ismaili

Jeton Ismaili

 

Jeton Ismaili (Veliki Trnovac, 1977) je diplomirao na Novinarskom fakultetu u Prištini, a urednik je portala FOLonline iz Bujanovca.

Pohađao je mnoge obuke iz oblasti novinarstva u zemlji i inostranstvuDobitnik mnogih novinarskih nagrada

 

Karijera:

 

1999–2014: dopisnik Radija Dojče vele sa juga Srbije

2000: suosnivač Radija ABC u Prištini

2000–2003: urednik nedeljnika Jehona u Bujanovcu

2000–2002: suosnivač novinarske škole u Bujanovcu

2001: osnivač Radija Toni u Bujanovcu

2003: suosnivač TV Spektri u Bujanovcu (do 2019. direktor)

1999–2007: dopisnik prištinskih dnevnih listova sa juga Srbija: Koha ditore, Kosova Sot, Gazeta Lajm

2011–2016: zamenik urednika nedeljnika Nacionali u Bujanovcu

Od 2007: privremeni saradnik BIRN-a

2019: licencirani trener za medijsku pismenost od strane IREX-a

Od 1999: vodio na stotine skupova, tribina i drugih manifestacija u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Od 2001: autor na stotine emisija različitih žanrova na radiju i televiziji, kao i na desetine dokumentaraca

 

Za jug Srbije poslednjih godina kažu da je jedan od najopustošenijih delova zemlje. Nedostatak ozbiljnih investicija naterao je mnoge ljude da napuste ove predele, emigrirajući u druge krajeve Srbije, ali i van zemlje, a sve zarad boljeg života.

Krenar Halimi iz Preševa je u obavezi da skida srpske registarske tablice sa svog automobila na administrativnom prelazu "Mučibaba", kako bi stavio probne kosovske tablice. Ovo je jedini način da uđe na Kosovo. Za uslugu plaća pet evra, dok je rok važenja tih tablica 60 dana.

Zbog situacije sa pandemijom izazvanom koronavirusom i epidemiološkim merama u gotovo celom svetu, većina onih koji rade i žive u inostranstvu nije posetila Preševo i Bujanovac tokom 2020, pa je ova godina postavila rekorde kada je u pitanju boravak dijaspore u domovini. Zajedno sa time, procenjuje se da su tokom jula i avgusta utrošeni milioni evra, što je održalo privredu ovog regiona.

Može li se Bujanovac nazvati "zatvorenom" opštinom? Prema poslednjem izveštaju organizacije "Transparentnost Srbija", ova opština je u 2021. godini rangirana kao pretposlednja, zauzimajući 144. mesto na listi indeksa transparentnosti lokalne samouprave (LTI), ostavljajući iza sebe samo Preševo. A vratimo li se samo četiri godine unazad, primetićemo da je Bujanovac, te 2017, zauzimao visoko deseto mesto.

ponedeljak, 19 jul 2021 22:40

Me apo pa pandemi, Hetem Qazimi është nji

Atë e njohin të gjithë. Shqiptarë, serbë, romë. Kanë vetëm një adresë për fotokopjimin e çelësave por edhe për pajisjen me të rinj. Në një lokal të vogël, ku ka edhe shtëpinë, pranë godinës së komunës së Bujanocit, Hetem Qazimi për gati katër dekada zhvillon veprimtarinë e tij.

Njega svi znaju. Albanci, Srbi, Romi. Imaju samo jednu adresu za fotokopiranje ključeva, ali i za opremanje novim. U malom lokalu, koji se nalazi u sklopu kuće u kojoj živi, u blizini zgrade opštine Bujanovac, Hetem Ćazimi posluje skoro četiri decenije.

Preševo je jedna od retkih opština u Srbiji koja se poslednjih godina suočila sa čestim lokalnim izborima. Od 2016. godine građani su tri puta izlazili na birališta da bi izabrali predstavnike lokalne samouprave.

Maja 31. navršilo se tačno 20 godina od kako je zvanično okončan oružani sukob na jugu Srbije između srpske policije i Vojske Jugoslavije, na jednoj strani, i pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, sa druge strane.

 
 

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs