petak, 22 jun 2018 13:07

Uskoro velika akcija sindikata u Vranju, formiranje Socio-ekonomskog saveta prioritet

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Koalicija za transparentnost juga Srbije (KTJS) organizovala je u Vrnjačkoj Banji trening-seminar za edukaciju članova sindikata, organizacija civilnog društva i medija iz Vranja, sa ciljem da se, pre svega, sindikatima pomogne kako bi naučili osnove lobiranja i javnog zastupanja.

Ivana Stošić, predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju (RCD), istakla je da "sindikati ne znaju kako da se obrate lokalnoj samoupravi ili svom članstvu i pošalju jasne poruke poslodavcima".

"Ono što nam nedostaje i za šta se treba boriti su sindikati u privatnim fabrikama. Zakon o radu dopušta sindikalno udruživanje, što je osnovni postulat našeg zakona koji poslodavci grubo krše, najviše pritom mislim na strane investitore koji su se pojavili u Vranju", rekla je Stošić za dn 017.

KTJS će, najavljuje Stošić, nastaviti sa akcijama, a "sindikati moraju pokazati da zaista postoje, da se ne bave samo elitnim delom društva".

"Lako je organizovati sindikate u školama i fakultetima, tamo gde zakonodavac i propisuje takvu obavezu, a koje se oni drže", dodala je Stošić.

Stošić je posebno naglasila odnos koji, a primera je još i više, poslodavci imaju prema dvema zaposlenim ženama, koje su ujedno i aktivistkinje KTJS, a koje su počele da rade kod privatnog preduzetnika i prijavile svom poslodavcu da žele da dođu na trening koji je organizovala KTJS.

"Odgovor poslodavca bio je veoma jednostavan: ʹUkoliko budete otišli na seminar, nemojte u ponedeljak dolaziti na posaoʹ. Eto kolika je moć poslodavaca, jer što su bogatiji, oni sebe smatraju moćnijima. U trgovinskim lancima na jugu naše zemlje ljudi rade po sedam dana u nedelji za minimalac, stoje za kasama i ređaju robu, bez slobodnog dana i prava na odmor", rezignirana je Stošić.

Ona je dodala da jedna od inicijativa mora da bude stvaranje lokalnog Socio-ekonomskog saveta, na čemu će se insistirati – da sindikati, koji su potpisali da su članovi Koalicije, rade na njegovom formiranju.

"Jedan takav savet bi štitio sve zaposlene, od čistača na ulici pa do profesora na fakultetu", iznela je Ivana Stošić planove za budućnost.

 

Đorđe Belamarić, marketinški stručnjak i sertifikovani trener koji je vodio trening, iskazao je zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima sindikata, civilnog sektora i medija iz Vranja.

"U naredna tri meseca očekujem jednu veliku akciju sindikata u Vranju, koja će rezultirati povećanjem broja njihovih članova, ali, što je još važnije, formiranjem Socio-ekonomskog saveta koji će radnicima u Vranju pomoći da imaju bolje uslove rada i bolje zarađuju", izjavio je Belamarić za dn 017.

On je naglasio da u Srbiji sindikati funkcionišu "na stari način, koji očekuju da oni upravljaju preduzećima i kompanijama". Njihov zadatak u modernom vremenu je da se bore za prava radnika i uslove rada, mišljenja je Belamarić, ali je i njihova obaveza da se u obrazovanju bore i zahtevaju bolje uslove rada – nabavku novih naučno-nastavnih sredstava i unapređenje programa po kojima deca uče.

Belamarić smatra da se nijedna stvar u društvu, čiji su sindikati sastavni deo, ne dešava odjednom. Ono što je najvažnije, kako je istakao, je to što oni imaju različite partnere sa kojima treba da sarađuju i pregovaraju.

"Ako se naprave dobri programi i projekti koji će koristiti i poslodavcima i lokalnoj samoupravi, doći će do saradnje i pregovaranja sa zajedničkim ciljem da svako ima korist od toga, a ne samo jedna strana", zaključuje Đorđe Belamarić.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

 

Pročitano 758 puta