subota, 26 maj 2018 12:51

Delegacija Evropske unije u poseti Vranju: Podrška upravljanju migracijama

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nikola Bizel, šef Operacije 1 u Delegaciji Evropske unije (EU) u Republici Srbiji, predstavnici države i agencija Ujedinjenih nacija, posetili su Vranje u cilju podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

Evropski zvaničnici najpre su obišli Prihvatni centar za migrante u Vranju – ambulantu, kutak za decu, učionicu za stariju decu i sobe gde su smešteni migranti – kao i izložbu fotografija "Ostavljena sećanja".

Prisustvovali su još i pretpremijernom izvođenju predstave koju su organizovali i igrali lokalna i deca migranti zajedno sa roditeljima, obišli su nakon toga Osnovnu školu "Radoje Domanović" i, naposletku, Zdravstveni centar.

U zgradi Motela "Vranje", koja je renovirana i 2015. preuređena u prihvatni centar, trenutno boravi 123 migranta koji su smešteni u 64 sobe.

Nikola Bizel, šef Operacije 1 u Delegaciji EU u Srbiji, istakao je da je Unija "sa skoro 100 miliona evra najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama". Ova pomoć, ističe, stiže do migranata, ali i do lokalnih zajednica koje su takođe dale značajan doprinos tokom povećanog priliva migranata na teritoriji Srbije.

"Za prihvatni centar u vašem gradu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega i obrazovanje, posebno za decu, a investira se i u infrastrukturu. Drago mi je što smo se i ovde uverili u normalan suživot lokalnog stanovništva i migranata. Deca migranti nesmetano pohađaju nastavu u školama zajedno sa njihovim vršnjacima iz Vranja, a zahvaljujući sredstvima EU nastava se odvija u savremeno opremljenim učionicama", rekao je Bizel.

Bizel je dodao da je jasno da odgovor Srbije na izazove migracija ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa zajednica i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice, te da stoga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete i pruže im potrebne usluge – zdravstvene, komunalne i obrazovne.

Ispred Komesarijata za izbeglice i migracije prisutnima se obratio Slobodan Savović, koji je naglasio da centar u Vranju fukcioniše na "kvalitetan način", zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim institucijama lokalne samouprave, a posebno Delegacijom EU, "koja je prepoznala naše potrebe".

"Želimo da se ova saradnja nastavi, svaka pomoć je dobrodošla", poručio je Savović.

Milenko Nikić, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ponosan je što Vranje danas nije samo najbolji centar po kvalitetu smeštaja ovih lica, već, kako je naglasio, i najbolji centar po saradnji sa lokalnom zajednicom.

"Sve u centru funkcioniše u duhu zajednice koja je ove ljude prihvatila kao sebi ravnopravne. Veoma su važni ljudi koji su sa njima ovde, koji im pružaju sigurnost, da se osećaju dobrodošlima", apostrofirao je Nikić.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić izrazio je zadovoljstvo onim što je video u Prihvatnom centru, a "što je rezultat partnerskog odnosa EU koja je finansirala ovaj projekat, sa jedne strane, i logističke podrške lokalne samouprave, mininstarstva i Vlade Republike Srbije, sa druge".

Nakon posete i obilaska migranata i uslova u kojima žive, delegacija se zaputila ka platou ispred Narodnog muzeja, gde je napravljena izložba 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale za njima tokom prelaska preko teritorije Srbije, autorke Milice Anđelković Jovanović.

Lidija Marković, šefica Međunarodne organizacije za migracije i misije u Srbiji, zahvalila se najpre Gradu Vranju na solidarnosti, razumevanju i podršci, kao i svim timovima ponaosob koji su radili i koji rade u centrima u Preševu, Bujanovcu i Vranju.

"Posebno se, pored same EU i institucijama sistema, ministarstvima i Komesarijatu za izbeglice i migracije, zahvaljujem lokalnom stanovništvu. Zajednički do danas radimo na tome da čujemo te ljude, da pokušamo da razumemo njihove potrebe, da im pomognemo. Ova današnja izložba govori sama za sebe, jer slike koje su ovde izložene su nečije emocije i doživljaji zaleđeni u datom trenutku, one su zaboravljene uspomene hiljada dece koja su prošla kroz Srbiju", rekla je Marković, naglasivši da je autorka izložbe na službenom putu, pa je bila sprečena da prisustvuje.

Đaci, roditelji i nastavnici OŠ "Radoje Domanović" pretpremijerno su zatim izveli predstavu koja je pripremljena povodom dana škole, a u njoj igraju deca iz Vranja, migranti, njihovi roditelji i školsko osoblje. Tema je edukativna, a scenario se zasniva na događajima iz školskog života.

Tokom obilaska škole, gosti su imali priliku da vide opremu, stolove, stolice, računarsku i sportsku opremu, kao i didaktički materijal, nabavljenu sredstvima EU.

Jednodnevnu posetu Vranju, evropska delegacija završila je posetom Zdravstvenom centru i tom prilikom Zavodu za javno zdravlje uručena je vredna oprema za mikrobiološku laboratoriju, a Domu zdravlja ambulantno vozilo.

Navedene aktivnosti, kojima je podržano Vranje kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Od EU Srbiji 98 miliona evra za potrebe migranata

EU je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 853 puta