četvrtak, 10 januar 2019 20:00

Migrantkinje pripremile i uručile paketiće korisnicima Prihvatnog centra u Vranju

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)


Migrantkinje iz vranjskog Prihvatnog centra uručile su 49
paketića korisnicima ovog prihvatilišta – odraslim i starim licima i korisnicima Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju koji funkcionišu u okviru Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite.

Kako je istakla Milica Anđelković-Jovanović, terenska koordinatorka Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za jug Srbije, 20 devojaka i žena iz Irana i Avganistana pohađalo je dvomesečne kreativne radionice na kojima su pripremljeni paketići u kojima se, između istalog, nalaze i ručno pravljene kape i šalovi.

Anđelković-Jovanović rekla je da se "svi ovde prisutni razlikujemo po godinama, visini, po zanimanjima kojima se bavimo, možda i po jezicima koje govorimo, neki od nas dolaze iz zemalja koje su nam hiljadama kilometara daleko", ali da to nije bitno.

"Sve te razlike su nebitne u trenutku kada nas spaja nešto što je mnogo vrednije i važnije od tih spoljašnjih razlika, a to je briga o čoveku koju svi delimo i ta suštinska potreba da pomažemo jedni drugima", rekla je ova predstavnica IOM-a u izjavi za medije.

Ona je dodala da vrednost poklona, koja je "više nego simbolična", nije važna i da cilj njihovog dolaska nije podela paketića.

"Naša osnovna namera je da se bolje upoznamo, družimo, da razmenimo iskustva koja su različita i da jedni drugima ulepšamo ove praznike", rekla je Anđelković-Jovanović.

Među prisutnima, pored reprezenata Međunarodne organizacije za migracije, bili su i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Akciju podele paketića organizovao je IOM, u okviru projekta "Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji".

 

Ovaj tekst urađen je uz podršku Olof Palme International Center. Stavovi izneti u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Olof Palme International Center.

Pročitano 1429 puta

Koalicija za transparentnost juga Srbije

Partizanska 9a/9

17500 Vranje

Tel. 017/420-321

email: info@ktjs.rs